Ugrás a fő tartalomhoz

Évértékelő a Művészetek Házában

Közéleti hírek - 2023.12.11.

Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.

A sajtóesemény résztvevőivel elsőként Porga Gyula polgármester osztotta meg gondolatait. Amikor városi szinten tervezni kezdték az EKF évét, a városi intézményektől is ugyanazt várták, mint a csatlakozó településektől: mindenki tegye hozzá a programhoz saját érdemeit és tehetségét, és arra használja fel ezt a lehetőséget, hogy még erősebb legyen saját céljai elérésében. Veszprémi szinten a Művészetek Háza volt a legaktívabb szereplője az EKF-nek, magas minőségű és sokszínű programokkal várták az érdeklődőket, minden korosztályban. A polgármester pedig úgy véli, hogy a Művészetek Háza képes lesz élni a jövőben is a most megalapozott figyelemmel.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. vezérigazgatója is ezeket a gondolatokat osztja. Szerinte az idén kialakított nemzetközi kapcsolatrendszerből a Művészetek Háza a következő években is profitálni fog. Az EKF lényege ugyanis nem csupán az, hogy a magyar kultúrát megismertessük Európával, hanem, hogy az európai kultúrát is elhozzuk Magyarországra, a Művészetek Háza pedig huszonhét nemzetközi partnerrel tudott sikeresen együttműködni az idei év során.

Grászli Bernadettől, a Művészetek Háza igazgatójától megtudtuk, hogy 2023-ban hatvanezer érdeklődőt láttak vendégül a különböző kiállításokon és eseményeken, mindezt ráadásul a hétvégéken, a rövidített nyitvatartás ellenére.

Grászli két éve került az intézmény élére, és egy nagyszerű csapatot alakított ki, nyitottságuk és elhivatottságuknak köszönhetően komoly szakmai teljesítményt tudtak nyújtani. A kiállítóterek kialakítása során törekedtek rá, hogy ne egysíkú kiállításokat mutassanak be, a veszprémi értékekből kiindulva újragondolták a lehetőségeiket, felosztották egymás között a feladatokat, és egy sokszínű programkínálattal álltak az érdeklődők elé.

Idén elnyerték a Családbarát Múzeum megtisztelő címét is, művészetoktató tevékenységüket újratervezve óvodás csoportokat is fogadtak az év során.

Szeretnék a jövőben is fenntartani azt a színvonalat, amit az EKF évében megszokhattunk tőlük, ráadásul január első hetében ingyenes gyermektábort is szerveznek foglalkoztató tereikben, ahova szeretettel várják a legkisebb gyermekeket is.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila