Ugrás a fő tartalomhoz

Háromdimenziós radart adtak át Veszprémben

Közéleti hírek - 2024.06.08.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország a béke elkötelezettje

Magyarország az elmúlt másfél évtizedben soha nem látott, modern kori történetünkben egyedülálló fejlődésen ment keresztül. Mindennapjaink ezt bizonyítják, és ez a fejlődés csak a béke keretei között lehet tartós, és csak így tudjuk folytatni. Ehhez feltétlenül békére van szükségünk, fogalmazott pénteken Veszprémben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központnál a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül beszerzett 3D légtérellenőrző lokátor átadási ünnepségén.

– Nehéz időket élünk. Európa ma háborúra készül. Nyugat-európai vezetők, nagy országok politikusai, vezetői egymás után nyilatkoznak arról, hogy milyen lépések szükségesek a háború folytatásához, mennyi lőszert, mennyi fegyvert kell még küldeni. Egyre többet hangzik el, hogy milyen katonákat honnan kell küldeni, és európai szintű sorozást kell bevezetni. Mi, magyarok ezt már ismerjük – mondta beszédében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. – Minden háború emberek döntéseinek eredményeképpen indul el, az nem a természettől vagy Istentől ránk mért csapás.

Emlékeztetett, először a beszéd rohamsisakokról szólt. Aztán ágyúkról, lőszerekről, harckocsikról, harcászati repülőgépekről, melyek el is indultak, meg is érkeztek, és most már arról beszélünk, hogy mely NATO-tagállam vagy mely európai uniós tagállam fog katonákat küldeni valamilyen misszió formájában, valószínűleg Ukrajna területére. 

„A magyar történelemből, a világtörténelemből tudjuk, hogy mi következik. Ezt meg kell akadályoznunk! Magyarországnak, Európának és a világnak is az az érdeke, hogy ez a folyamat ne folytatódjon, ám ehhez erőre van szükség. Erőre van szükségünk ahhoz, hogy elkerüljük ezt a katasztrófát, amit a magyar történelemben sajnos elégszer láttunk. Ezt mindenképpen el kell kerülnünk, és ehhez mindenképpen erőre van szükségünk” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Úgy fogalmazott: erőre van szükségünk a választásokon, erőre van szükségünk a szavazóurnák mellett. 

– A Magyar Kormány, amely eddig is a béke elkötelezettje volt, és ezek után még inkább amellett fog mindent megtenni, hogy a háborút elkerüljük, Magyarország ebből kimaradjon. Szükségünk van katonai erőre is annak érdekében, hogy önmagunkat a lehető legfüggetlenebbül másoktól meg tudjuk védeni. Magyarországnak szüksége van egy megújult és modernizált haderőre, ez a program rendületlen erővel, egy stratégia szerint halad, a tervnek megfelelően elsődlegesen a légvédelemre koncentrálva. Ez a nap nagyon fontos, mert egy olyan képességgel bővült a magyar haderő és annak légvédelme, amely a legnehezebb időkben állta ki harci körülmények között a próbát – mondta a honvédelmi miniszter. 

Beszélt arról is, az ELM 2084-es többfunkciós, háromdimenziós radarrendszerrel bővítik a magyar haderő légvédelmi képességeit. A csapásmérő képességek ereje és sebessége oly mértékben növekedett meg, amit csak a legkiválóbb, legfejlettebb eszközökkel lehet ellentételezni, a legfejlettebb eszközökkel lehet védekezni ellenük. A radarrendszer, kiegészülve a Nasams norvég gyártmányú rakétarendszerekkel, valamint a szintén a közelmúltban megkötött megállapodás alapján Magyarország harcászati repülőflottáját gazdagító további négy Gripennel együtt és a honi légierőt erősítő eszközökkel együtt képezik azt a pajzsot, amely a magyar emberek biztonságát garantálja.

Az átadón rész vett Böröndi Gábor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, François Lafreniere, Kanada magyarországi nagykövete, Pietro Mazzei, a Rheinmetall Kanada vezérigazgatója, Manny Cohen, az izraeli IAI ELTA Légvédelmi Radarigazgatóság igazgatója, Vidoven Árpád,  a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Kutnyánszky Zsolt Krisztián, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Bardon Tamás ezredes, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka. 

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Fülöp Ildikó