Ugrás a fő tartalomhoz

Illatok, ízek, élmények – Díszvendég: Olaszország

Közéleti hírek - 2024.06.27.

Gasztroünnep a Veszprémvölgyben

Olaszország lesz a díszvendége az immár harmadik Balaton Wine & Gourmet háromnapos rendezvénynek szeptember 6-8. között, az eseménynek ezúttal is a megyeszékhely ikonikus helyszíne, a Veszprémvölgy ad otthont. Ötven balatoni borászat és étterem, valamint az olasz kulinária különlegességei és számos izgalmas, szórakoztató program várja a mediterrán tradíciók és a balatoni régió gasztrokultúrájának találkozására kíváncsi látogatókat.

A hagyományos gasztroünnep a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa sikeres örökségeként a fenntarthatóság egyik bizonyítéka, hangsúlyozták a fesztivál rendezői budapesti sajtótájékoztatójukon. A stílszerűen a főváros egyik legnépszerűbb olasz éttermében megtartott sajtóeseményen részt vett Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete, aki megköszönte a fesztivál szervezőinek, hogy Olaszországot kérték fel partnerországnak. Egyebek közt rámutatott, hogy az olasz konyha kifejezetten népszerű a magyarok körében. Kiemelte, a fesztivál lehetőséget ad arra, hogy népszerűsítsék az olasz konyha 2025-ös UNESCO világörökséggé nyilvánításra irányuló jelölését.

A gazdag programsorozatra az Olasz Külkereskedelmi Intézet szervezésében többek között olasz előadók érkeznek, workshopokat tartanak, megjelennek az ágazat jelentős szervezetei, mint például Federvini és az Assoenologi borászati szövetségek, az Olasz Séf Szövetség, valamint az ONAOO, az Olívaolaj Kóstolók Nemzeti Szövetségének képviselői is. Az előadások az olasz gasztronómia legjavát mutatják majd be: a borokat és a proseccót, az aperitivót és a bárkultúrát, az extraszűz olívaolajat és a kávét, valamint a hagyományos olasz konyhát. Ez utóbbiból két neves Michelin-csillagos séf „élményétkezései” adnak ízelítőt.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a Wine & Gourmet fesztivál továbbviszi a Veszprém–Balaton 2023 EKF szellemi örökségét, a regionális gondolkodást és az értékek mentén kialakult összefogást.

– Kiemelt célunk, hogy a várost és a térséget európai szemmel is jól láthatóvá, vonzóbbá tegyük – mondta Porga Gyula.

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója szerint az évad sikerében fontos tényező a fenntarthatóság mellett a tudás átadása is, amely nyomon követhető a további évadok törekvéseiben. Bejelentette, hogy a fesztivál nagyszínpada bemutatkozási lehetőséget nyújt a 2025-ös szlovén kulturális fővárosnak, Nova Goricának, amely az olasz oldalon található Goriziával közösen ünnepli majd EKF-címét és mutatja be a régióra jellemző szlovén-olasz konyha és régiós borok mellett a turisztikai látnivalókat is.

Jamniczky Zsolt, a fesztivált támogató E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón rámutatott: A Balaton térségébe az E.ON hálózatain keresztül érkezik az energia.
– Összeköt bennünket a balatoni régió szeretete, a helyi vállalkozások és közösségek fejlesztésének szándéka és a jövő iránti elkötelezettség – mondta.

Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója és Tungli Péter programigazgató egyebek közt arról beszélt, hogy a nagyszínpadon kulturális programok, és ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és italbemutatók is lesznek, például aperitivo szeánsz DJ-vel, az 50-es, 60-as évek olasz dolce vita hangulatával és zenéjével. Felidézik az olasz bárkultúra világát, sőt, találkozóra várják a Vespa-robogósokat is. Érkezik egy olasz sommelier nagymester, aki az olívák sokaságát mutatja be. A rendezvény házigazdája, Gianni Annoni pedig igazi olasz „mercatót”, piacot tart majd.

A kiállító pavilonok mellett öt helyszínen – a  nagyszínpad, a mercato színpad, a jezsuita templombelső, a gyereksátor, valamint a borszakmai sátor borkóstolóval és -versennyel – összesen mintegy félszáz izgalmas, jórészt ingyenes program várja a látogatókat.

Különösen érdekesnek ígérkezik a jezsuita templom lélegzetelállító atmoszférájában Fiáth Attila vulkanikus borokról szóló bemutatója, de a női borászok szerepének elemzése, vagy a klímaváltozás következményeivel foglalkozó beszélgetések témája is.

A Wine & Gourmet az Olasz Külkereskedelmi Intézet társszervezésében, az E.ON Hungária Csoport főtámogatása mellett kerül megrendezésre.

Forrás: Napló