Ugrás a fő tartalomhoz

Kínai partnervárosunk, Ningbo bemutatkozása

Közéleti hírek - 2023.12.05.

A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn.

Habár Ningbo és Veszprém városokat méretükből adódóan sem lehet egy lapon emlegetni, valójában több közös van bennük, mint az elsőre látszik. Mindkettő gazdag történelemmel rendelkezik, miközben gazdaságukban meghatározó az autóipar. Saját országukban – a lakosságszámuk alapján – arányaiban ugyanakkora jelentőségű városnak számítanak.

Veszprém és Ningbo között húsz éve kezdődött a partneri kapcsolat, azóta pedig számos kellemes emlék kapcsolódik már ehhez a barátsághoz – emelte ki Porga Gyula polgármester hétfő délelőtt a Pannon Egyetemen, ahol Ningbo kultúráját és mindennapi életét bemutató fotókiállítás nyílt meg.

A polgármester köszöntőjében hozzátette: büszkeség Veszprémnek, hogy egy ilyen gazdag kultúrájú ország szintén nagy történelemmel bíró városával ápolhatnak kiváló kapcsolatot, és bízik benne, hogy ez a jövőben is így marad.

Ningbóból egy hatfős delegáció érkezett Veszprémbe, közülük Chen Weineng, a város igazgatóhelyettese – ami megfelel a magyar alpolgármesteri szerepkörnek – köszöntötte az egyetem közösségi terében összegyűlt embereket.

A delegációvezető meghatónak nevezte, hogy ilyen kedves fogadtatásban részesültek Veszprémben, és magyar kollégájára ráerősítve ő is azt mondta: Ningbo részéről is elkötelezettek a két város kapcsolatának erősítésében.

A kiállításon ötven képen keresztül mutatják be a kínai város történelmi értékeit, kulturális életét és a ningbói mindennapokat. Magyar – és főleg veszprémi – szemmel ez azért is különleges, mert egy közel tízmilliós városról van szó, ami 9600 km2-en terül el a Kelet-kínai-tenger mellett. Feltűnnek helyi fesztiválok képei, ipari komplexumok, városi zöldövezetek, számos olyan megoldás, ami akár Veszprémben is lehetne, csak a lépték jóval nagyobb.

A házigazda Pannon Egyetem részéről dr. Gelencsér András rektor köszöntötte a megjelenteket, akik között néhány kínai hallgató is volt. A rektor felidézte, hogy a Pannon Egyetem tizenöt éve lépett ki komolyabban a nemzetközi színtérre, Európán kívülről pedig először kínai hallgatókat fogadott az intézmény. Hozzátette, hogy bár más a lépték a két város között, mégis keresik a kapcsolódási pontokat, és elkötelezettek ők is a partnerség mellett.

Búcsúzóul Chen Weineng meghívott mindenkit a kínai városba, hogy személyesen is bemutathassák a gazdag kínai kultúrát.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba