Ugrás a fő tartalomhoz

Kincsek az erdőből (is)

Közéleti hírek - 2023.11.11.

Egy sokszor mű világban a tiszta, természetes ízek, termékek igazi kincsnek számítanak. Ennyi indok éppen elég, hogy kilátogassunk a pénteken megnyílt tízéves Bakony Expóra. Bónusz: az erdő csodás világában is elmerülhetünk.

Tíz év. Talán meglepődünk, hogy már ennyi idő eltelt, talán csodálkozunk, hogy még csak ennyi idő telt el. Akárhogy is, a Bakony Expo mára országosan is ismert, elismert és kedvelt rendezvénnyé nőtt, amelynek évről évre nő a látogatószáma. A kiváló termékeken túl ehhez az évente változó, izgalmas tematika is hozzátesz: idén ez az erdő, illetve ahhoz szorosan kapcsolódva a fenntarthatóság és az újrahasznosítás. Hiszen ha azt szeretnénk, hogy az utódaink is minőségi életet élhessenek, elengedhetetlen, hogy tiszteljük az erdőinket, melyek nemcsak kellemesebb és élhetőbb környezetet biztosítanak, de ízletes csemegéket is tartogatnak.

Visszatérve a jubileumra, tíz évvel ezelőtt azért még nem volt olyan egyértelmű, hogy a vidék termelőinek és a város vásárlóinak összekapcsolása ennyire sikeres lesz. Egy kísérlet volt ez, aminek az ötletével Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke kereste meg Porga Gyula polgármestert – idézte fel a megnyitón utóbbi. A rendezvényre azonban már az első alkalommal nagy igény mutatkozott, azóta pedig a város arcélét erősítő branddé vált az esemény.

Papp Zsolt György vidékfejlesztésért helyettes államtitkár a megnyitón gratulációját fejezte ki a szervezőknek az eddig elért eredményekért, egyben kiemelte, az elmúlt években számos intézkedést tett a kormány annak érdekében, hogy segítség a termelőket, hiszen az élelmiszer-ellátás az önrendelkezés fontos része. A támogatás a jövőben sem marad el: a tervezés és előkészítés után 2024 végéig számos további fejlesztés várható az agráriumban.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint idén akár a százezredik látogatót is elérheti a Bakony Expo, ez a siker pedig leginkább a személyességnek köszönhető: itt nemcsak egy vonalkóddal ellátott terméket kapunk, hanem látjuk a mögötte álló személyt, a készítőt is, ami hosszú távú együttműködést hozhat létre termelő és vásárló között.

Persze arról sem szabad elfeledkezni, hogy a rendezvény fontos edukációs szerepet is betölt: ez esetben az idei tematika nyomán azt az intelmet is magunkkal vihetjük, hogy fenntartható emberi lét erdők nélkül nem létezhet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az erdőgazdálkodás, a fakitermelés is fenntarthatóan működjön, ezen alapul például az örökerdő-gazdálkodás gondolata is. Az idei találkozón többek között erről is többet megtudhatunk a Verga Zrt. standjánál, de vadbemutató, erdei iskola és gombaismeret is várja az érdeklődőket – tájékoztatott Ugron Ákos Gábor vezérigazgató.

Ahhoz egyébként, hogy valóban fenntartható legyen az erdőgazdálkodás, a megyei kormányhivatal is hozzátesz éves ellenőrzéseikkel – erről szintén többet megtudhatunk a kormánybusznál. Mindemellett pedig többek között táncbemutatók, állatsimogató, no és természetesen több tucat kiállító várja a vásárlókat a lekvár- és sajtkészítőktől kezdve a gyümölcsbor termelőkön és bőrdíszműveseken át a kézműves szappanokat, kozmetikumokat gyártókig. Ahogy Jakab István, a MAGOSZ elnöke is rámutatott: hihetetlen érték gyűlt itt össze az elmúlt tíz évben, ráadásul folyamatos a minőségjavulás, a mai mű világban pedig a tiszta, természetes ízeket kapjuk vissza.

A bakonyi ízek vásárán valóban igazán értékes termékek és izgalmas termelők vannak jelen évről évre, amelyet díjjal is elismernek a szervezők. Idén összesen hat kategóriában osztottak díjakat:

Élelmiszer: Makra Kézműves Pékség
Ital: Tagyon Birtok
Kézművesség: Monoszlói Fazekasház
Innovatív termék: Bering Manufaktúra
Vásári különdíj: VERGA Zrt.
Vásári nagydíj: Bogi Családi Sajtműhely

Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint