Ugrás a fő tartalomhoz

Kisautó segíti a közlekedést a sírok között

Közéleti hírek - 2024.03.27.

Ismét működik az a kisautó, ami segít eljutni az embereknek szeretteik sírjához a város legnagyobb sírkertjében, a Vámosi úti temetőben. Az VKSZ Zrt. beruházásaként a környezetbarát elektromos autó szolgáltatását bárki igénybe veheti, derült ki a csütörtök délelőtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A korábbi években már jól bevált és népszerű is volt a temetőlátogatók körében a VKSZ Zrt. azon szolgáltatása, amikor egy átalakított hatszemélyes golfautó a Vámosi úti sírkert bejáratától mintegy körjáratként elvitte a hozzátartozókat szeretteik sírjához, ezzel időt és – kiváltképpen az idős embereknek – energiát spóroltak.

A tavalyi év végén az üzemben lévő autó műszaki állapota azonban már nem tette lehetővé további használatát, most viszont egy újonnan üzembe állított járművel ismét elérhető a szolgáltatás.

A városvezetés részéről Csik Richárd önkormányzati képviselő karolta fel ezt a lakossági igényt, aminek eredményeképpen a VKSZ Zrt. költségvetésében idén szerepelt az új autó beszerzésének összege is, március közepén már üzembe is állt a jármű.

A képviselő a helyszínen elmondta: azért is hasznos egy ilyen szolgáltatás, mivel elsősorban az idős embereknek segít könnyebben közlekedni a város legnagyobb temetőjében, de amikor nehéz vizeskannákat vagy koszorúkat, virágokat visz valaki a sírokra, az autó csomagterében ezeket is könnyebb szállítani.

Dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az elektromos meghajtású autónak nincs károsanyag-kibocsátása, egyszerre hat embert tud szállítani a sofőrrel együtt, aki szintén a VKSZ Zrt. alkalmazottja.

Az ingyenes szolgáltatás hétfőtől péntekig reggel nyolc és délután négy óra között elérhető, valamint temetkezéseknél is külön igénybe lehet venni. Az autó alapvetően a buszfordulónál lévő bejáratnál parkol rendszerint, és innen indul el, amikor valaki kéri. 

Temesvári Balázs arra is felhívta a figyelmet, ha valaki nem találja a bejáratnál az autót, az azt jelenti, hogy éppen utasokat szállít, ilyenkor érdemes pár percet várni, mert mindig ide tér vissza egy-egy kör után.

A VKSZ Zrt. vezérigazgatója ezenkívül beszélt még néhány olyan aktualitásról, ami a temető üzemeltetését érinti.

Sajnos a klímaváltozás miatt több magas fenyőfa is kiszáradt a temető parkoló felöli bejáratánál. Ezeket az élettelen növényeket a városüzemetető vállalat munkatársai elkezdték kivágni, hogy ne váljon balesetveszélyessé a helyzet, a helyükre pedig a megváltozott klímának megfelelő fákat fognak ültetni. Ezen kívül folyamatosan bővítik az urnafülkék mennyiségét is, hiszen tapasztalat szerint egyre többen választják az ilyen temetkezéseket.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba