Ugrás a fő tartalomhoz

Közgyűlés: parkolás, sportberuházások, új buszok

Közéleti hírek - 2023.11.16.

Közgyűlést tartott csütörtökön a veszprémi önkormányzat a Városháza Kossuth-termében.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta, a közösségi közlekedés megújításának egy hosszú programjáról határoztak évekkel ezelőtt, aminek az első lépése volt az, hogy saját kézbe vették ezt a szolgáltatást, utána pedig elindult a korszerűsítése, megújítása. Mindennek fontos állomása volt 2022. január 1-je, amikor a teljes buszflottát sikerült lecserélni, de nem csak vadonatúj autóbuszok jelentek meg a városban, hanem öt teljesen elektromos jármű is erősíti a közösségi közlekedést.

– Most egy következő állomás előtt vagyunk, hiszen egyrészt szeretnénk bővíteni a flottát további két 100 százalékosan elektromos autóbusszal, amire pályázni fog a V-Busz Kft. Emellett a Haszkovó utcai fordulónak az átalakítása, felújítása szerepel a programban, ahol egy mintaprojektet szeretnénk végrehajtani, és napelemekkel fogjuk kiszolgálni az autóbuszokat, amire szintén a Zöld Busz program keretén belül nyújtott be egy pályázatot a V-Busz – fogalmazott a polgármester.

A csütörtöki közgyűlésen két napirend is érintette a sport területét: a Március 15. utcai csarnok felújítása, és a Veszprém Aréna mögötti területcsere, amire azért van szükség, mert a Telekom egy új edzőcsarnokot szeretne.

– A tao, illetve kiemelt állami beruházások rendelkezésre állnak, és a helyi egyesületek vannak olyan erősek, hogy ezeket a lehetőségeket meg tudják ragadni. A mai ülésen két olyan beruházásról döntöttünk, amelynek révén hasonló konstrukcióban egy egyesület közreműködésével bővül a sportinfrastruktúránk. Az egyik egy felújítás, ami a Március 15. utcai csarnokban valósul meg, és amelyre a futsalegyesületünk pályázott. A másik egy területrendezés: a Telekom Veszprém egy munkacsarnokkal, egy akadémiai beruházással készül, ami állami, illetve saját forrásból valósul meg – mondta Porga Gyula. 

– A parkolási rendeletnek igazából egy kisebb módosítása került most a közgyűlés elé – ezt már Hegedűs Barbara alpolgármester mondta.

– Próbáljuk folyamatosan a lakossági igények mentén módosítani, változtatni a parkolási rendeletet, a parkolási szabályokat, hogy az minél inkább kedvező legyen az itt élők számára – fűzte hozzá. Elmondta, a mostani változtatás az Egyetemvárosban és a Kádár utcában élőket érinti, hiszen az Egyetem, József Attila, Wartha Vince utcákban élőknek is lehetőséget biztosítanak arra, hogy kedvezményes parkolóbérletet vásárolhassanak a közeli utcákba, ám meg van határozva, hogy melyikbe.

– Az önkormányzati képviselőknek ennek kapcsán az volt a kérése, hogy a beérkezett lakossági panaszok alapján módosítsuk a rendeletet. Bízunk benne, hogy örülni fognak ennek a változtatásnak – fogalmazott az alpolgármester.

Ugyanakkor a korlátozott forgalmú övezetek esetében pontosították azt, hogy melyek azok a területek, amelyeknél fenn kívánják tartani ezt a korlátozást. Változás az is, hogy egy lakossági bérletet lehet vásárolni, ahol a lakáscélú ingatlanoknál ez a korlátozott övezet működik. Korábban vita volt arról, hogy csak a tulajdonosnak biztosították, vagy a tulajdonban lévő gépjárműre a bérletet, ám most már a lakásbérlő is igényelheti, és a nem saját tulajdonú ingatlannál is igénybe lehet venni. Hegedűs Barbara beszélt arról is, hogy az önkormányzati tulajdonú temetők esetében a VKSZ Zrt. az üzemeltető. A céget rendeleti úton bízták meg ezzel a feladattal, amit jó színvonalon lát el.

Érkeztek hozzánk olyan kérések, hogy az időpontokat módosítunk. A szombati nap az, ami talán a leginkább preferált. Eddig csak aznap délelőtt volt lehetőség a temetésre, viszont kibővítettük a szombati időpontok körét, két plusz időpontot adtunk meg annak érdekében, hogy a hozzátartozók könnyebben tudják megszervezni a búcsúztatást – tette hozzá az alpolgármester.

Kitért arra is, hogy a VKSZ Zrt-nek szüksége volt arra, hogy egy olyan napot jelöljenek ki, amikor a temetkezés szünetel. A cég egyéb temetésüzemeltetési feladatokat is el tud látni, ám a munkaszervezés szempontjából szombat délutánra plusz munkaerőt kell biztosítaniuk, ezért a szerdai szünnap lehet a munkavállalók számára.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos