Ugrás a fő tartalomhoz

Különleges bejelentés a koraszülöttek világnapján

Közéleti hírek - 2023.11.20.

Péntek délután a Csolnoky Ferenc Kórház – Perinatális Intenzív Centrumában (PIC) tartották a hagyományos ünnepélyt, melyen az intézményben világra jött koraszülöttek vettek részt, kicsiktől a nagyokig. Egy örömhírt is bejelentettek: a Katolikus Szeretetszolgálat új, hiánypótló intézményt hoz létre a városban Börzsei Barbara Komplex Korai Intervenciós és Gyermek Mozgásfejlesztő Központ („Bara-Ház”) néven.

231120 Bara Haz01

A rendezvényen felszólalt Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Rávilágított, mindig kedves nap a Koraszülöttek Világnapja, amikor személyesen lehetnek jelen azok, akikért a kórház nagyon sokat tudott tenni. Folytatta, örömteli, hogy ezen a napon jelentheti be: a Katolikus Szeretetszolgálat egy új, hiánypótló intézményt hoz létre, mely a koraszülöttek későbbi fejlődését szolgálja. A Bara-Házat a város is támogatja, míg a kórház a szakmai hátteret biztosítja.

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta, már jövő tavasszal elindul a kezdeményezés, méghozzá a Cholnoky városrészben. Vajda hozzátette, hatalmas lépés ez a város életében.

231120 Bara Haz02

Porga Gyula polgármester is felszólalt, s kiemelte, bár nem a város az intézmény fenntartója, mindig segíteni fogja a Bara-Házat támogatásokkal. Az intézmény ötlete egyébként nyolc éve fogalmazódott meg Börzsei Barbarában, aki azóta elhunyt. A ház neve az ő emléke előtt tiszteleg. Porga folytatta, fontos mérföldkő ez a kezdeményezés a város életében. Véleménye szerint egy város többek között azért élhető, mert számos szolgáltatást igénybe lehet venni. A Bara-Ház is ezen fontos szolgáltatások közé tartozik.

231120 Bara Haz03

Dr. Mátay Lilla, a Perinatális Intenzív Centrum vezetője zárta az ünnepély hivatalos részét. Kifejtette, nagy előrelépés, hogy az intenzív ellátás javul, fejlődik, olyannyira, hogy a koraszülötteknél már rég nem az a cél, hogy életben maradjanak a picik, hanem, hogy megalapozzák minőségi életüket, hiszen az ő esetükben nagyobb a kockázat a betegségekre.

231120 Bara Haz04

A továbbiakban a Fiatal Családosok Klubja szórakoztatta a megjelenteket, remek hangulat alakult ki a zene, a terápiás kutyák, és a jókedvnek köszönhetően.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba