Ugrás a fő tartalomhoz

Meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a bazilikában

Közéleti hírek - 2023.12.03.

Adjunk a szeretetből, mert vissza fogjuk kapni

A Szent Mihály-főszékesegyházban szombat este gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját, amit komolyzenei koncert követett.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere arról szólt, a nap folyamán a Mindszenty-emléktemplomban szintén meggyújtották az első adventi gyertyát. A közösség, a Csillag utcai óvoda növendékei Kárpát-medencei népdalokat énekeltek, karácsonyi verseket mondtak. Úgy fogalmazott, a templomban szem nem maradt szárazon, mindenkit megérintett a gyerekek által adott ajándék.

Egy ilyen eset is felmelegíti azt a hitet, hogy ha Veszprémben, a közösségben összefogunk, odafigyelünk egymásra, akkor milyen hatalmas erők mozdulnak meg. Hozzátette, ennél nincs is csodálatosabb dolog, mint az advent időszakában a zenehallgatás mellett magunkba szállni és elmélyedni. Kiemelte, a szeretet korlátlan, amiből adjunk bátran, és vissza fogjuk kapni. 

Kulcsár Dávid atya elmondta, nagyon fontos az összetartás, a szeretet cselekedeteinek a megélése. Ez az, ami a keresztény ember számára Krisztus tanítása, az evangélium alapján elengedhetetlen, és a legfontosabb feladat és küldetés. Erre hív meg bennünket az adventi időszak is. Advent első vasárnapján a katolikus egyházban mindig azt az evangéliumi szakaszt valljuk, amelyben Jézus arra hív meg bennünket, hogy virrasszunk, és legyünk készen, legyünk éberek. 

Felhívta a figyelmet, hogy Jézus minden nap szeretne hozzánk eljönni a leghétköznapibb helyzetekben, a legszürkébbnek, leghétköznapibbnak tűnő emberi találkozásokban. Az adventi időben forduljunk magunkba, töltsünk egymással több időt, legyünk közösségben. Mert Jézus folyamatosan nekünk akarja ajándékozni az ő szeretetét, és ezt úgy tudjuk legjobban megtapasztalni, ha a környezetünkben élőkben fölfedezhetjük Krisztust. Legyünk valóban emberségesebbek, legyünk követei annak a krisztusi szeretetnek, hűségnek, nagylelkűségnek és a megbocsátás azon képességének, amely nagyon sokszor hiányzik körülöttünk.

Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása után a Budapest Bach Consort adott hangversenyt, rendkívül élénk érdeklődés mellett.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos