Ugrás a fő tartalomhoz

Megújult vasútállomás várja a Veszprémbe érkezőket

Közéleti hírek - 2023.10.08.

Sokak régi vágya teljesült: megújult vasútállomás várja a Veszprémbe érkezőket! A VEB2023 EKF sikerében a vendégeink első benyomása sokat számít, így nagyon örülünk, hogy az állomás kívül-belül megszépült, sőt ez lett az ország első állatbarát állomása! De nemcsak az állomás néz ki jobban: a Volánbusz és a V-Busz megállója is megújult. Továbbá a Veszprémi elektromos közbringával, a V-Bike-al is be lehet járni a várost, november végétől pedig a vasútállomást is új aszfalton közelíthetjük meg.

A felújítás februárban kezdődött, mely az állomásépület külső-belső és a csatlakozó utasforgalmi területek korszerűsítését foglalta magába. Az első ütem július közepén fejeződött be, azóta használhatják az utasok a megújult utascsarnokot. A kivitelezés második, befejező üteme most zárult le, ennek köszönhetően a teljes állomási környezet megújulva várja a vonattal utazókat.

231008_vasut05

A beruházás keretében megújultak a vasútállomás utasforgalmi területei: az épület külső homlokzata, a peron felőli területei, a középperon utasvárói és peronbútorai. Az épület új térkővel burkolt, széles járdafelületen keresztül közelíthető meg, az aluljárót üvegfedéssel látták el, a lépcsők biztonságos használatát új, kétsoros korlát teszi könnyebbé az utasok számára. A megújult aluljáró lejárata mellett, a középső peronon két fedett utasbeállót is telepítettek, ezzel is növelve az utaskomfortot.

Az utascsarnok mind a város, mind pedig a peron felőli oldala akadálymentesen elérhető, az utasvárót új burkolat, álmennyezet és világítás teszi hangulatosabbá, továbbá innen megközelíthető az akadálymentes, valamint női- és férfimosdó is. 

Veszprémben valósult meg az „állatbarát állomás” mintaprojektje is. A kutyával érkező utasaink részére kutyás itatóval felszerelt ivókutat helyeztünk el, valamint a ’Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal’ az utasok számára elérhető helyszínen kutya chipleolvasót is telepítettünk.

231008_vasut06

Az vasútállomás épületének és közvetlen környezetének megújítása mellett fontos szempont volt a tágabb terület rendezése is. Ebben partner volt a VOLÁNBUSZ Zrt., aki 71 millió forint saját forrásból újította fel az autóbuszvezetők pihenő épületét, valamint kisebb tereprendezési és parkosítási munkákat hajtott végre az autóbusz-állomás területén.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekthez köthető továbbá a V-Bike elektromos közbringarendszer új dokkolóállomása is, amely újabb alternatívát jelent a tömegközlekedés mellett a belváros megközelítésére.

231008_vasut07

A vasútállomás komplex fejlesztéséhez kapcsolódva, az önkormányzat jelenleg is dolgozik az állomás megközelítését biztosító út- és járdaburkolat teljes, valamint a lámpás csomópontot részleges megújításán, melynek várható befejezési határideje 2023 november vége.

Forrás: VEB 2023