Ugrás a fő tartalomhoz

Ovádi Péter köszöntötte az ’56-os ünnepség vendégeit a Várban

Közéleti hírek - 2023.10.23.

Legyünk büszke, lokálpatrióta veszprémiek

Minden okunk megvan rá, hogy egyszerre legyünk büszke, lokálpatrióta veszprémiek, hagyományaikat tisztelő magyarok, és a közös kultúrát ápoló európaiak, mondta Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

231023 Var01

Porga Gyula polgármester (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az október 23-i várbeli ünnepségen Ovádi Péter, Veszprém országgyűlési képviselője köszöntötte a vendégeket.

Veszprém a királynék városa, a kultúra otthona, a sport fellegvára, mondta. A bátrak városa, hiszen az első világháború idején a város közössége úgy döntött, zeneiskolát épít, így lehet Veszprém a zene városa is. 1956-ban a nép összefogott az elnyomó hatalom ellen. A férfiak mellett bátrak voltak a nők is, a forradalom leverése után némán vonultak végig a városon, gyászolva az elhunytakat.

Ovádi Péter hangsúlyozta, ahhoz, hogy ma gyönyörű városban élhetünk, elődeink bátor cselekedetei kellettek, de a jelen korban is szükség van tettre kész emberekre. Álmunk volt az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése, ami megvalósulhatott.

231023 Var02

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Porga Gyula, Veszprém polgármestere is beszélt erről. Úgy fogalmazott: megszoktuk már, hogy kézilabda csapatunkért Európa szerte sokan szurkolnak, vagy azt, hogy művészeink, kutatóink, oktatóink széles körben elismertek. De azzal a gondolattal barátkoznunk kell még, hogy Európa Kulturális Fővárosaként Magyarország kulturális fővárosa is lettünk 2023-ra. Minden okunk megvan rá, hogy egyszerre legyünk büszke, lokálpatrióta veszprémiek, hagyományaikat tisztelő magyarok, és a közös kultúrát ápoló európaiak, közölte.

A polgármester kiemelte, Veszprém épp annyira Szent István városa, mint Bajor Gizelláé, és mindenkié, aki elfogadva szabályait, szokásait, itt építette fel, rendezte be az otthonát, és ennek a közösségnek a javát szolgálta vagy szolgálja.

– Itt az ideje, hogy levetkőzzük a kishitűségünket. Itt az ideje, hogy méltónak tartsuk magunkat kiváló elődeink – a Padányik, Ranolderek, a Cholnokyak és a Brusznyaiak – város és közösségépítő munkájához.

Forrás: Napló
Kép: Koszticsák Szilárd /MTI