Ugrás a fő tartalomhoz

Slágerszakok a Pannon Egyetemen

Közéleti hírek - 2024.07.26.

Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat.

Örömteli, de küzdelmes időszakon van túl a Pannon Egyetem, mondta dr. Abonyi János, a Pannon Egyetem rektora pénteken délelőtt a felsőoktatási intézményben tartott sajtótájékoztatón, ahol a rektor mellett a karok vezetői ismertették, hogy milyen eloszlásban, hány hallgató kezdheti meg szeptembertől a tanulmányait a dunántúli intézményben. Abonyi János kiemelte, hogy örömteli látni, hogy az ismertségük növelésébe fektetett munka meghozta a gyümölcsét, aminek köszönhetően a vidéki egyetemek között kiemelkedően szerepelt a Pannon. Ugyanakkor küzdelmes is volt ez az időszak, hiszen egy teljesen új pontszámítási rendszerhez kellett igazodni, ahol az intézmények maguk dönthettek arról, hogy a 100 többletpontot milyen arányban osztják el. A Pannon Egyetem az új pontszámítási rendszerben a többlet tanulmányi teljesítményt, a nyelvtudást, a választott képzéshez kötődő munkatapasztalatot díjazta, hangsúlyt fektetve fentiek mellett az esélyegyenlőség érvényesülésére is, mondta a rektor, aki kiemelte, hogy összesen 1605-en nyertek felvételt az egyetemre államilag finanszírozott formában, az önköltséges hallgatókkal együtt pedig 2000 beiratkozóra számítanak majd.

A képzési palettáról már dr. Molnárné dr. Barna Katalin, oktatási rektorhelyettes beszélt, aki, mint fogalmazott, a Pannon Egyetemen gazdasági és társadalmi szempontokat is figyelembe vesznek, amikor fejlesztik a képzési kínálatot. Idén az újonnan induló pszichológia volt a legnépszerűbb képzés, de a gazdász és gépészmérnök szakok is tartják vezető helyüket.

A Pannon Egyetem Veszprém mellett még Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Kőszegen és Ajkán is jelen van képzéseivel és, hogy melyik kar melyik szakja volt különösen népszerű, arra az intézményegységek vezetői adták meg a választ.

Az idei felvételi eljárásban a Humántudományi Karra került be a legtöbb hallgató; az intézménybe jelentkezők közel 36%-a itt kezdi meg tanulmányait. A központi felvételi eljárásban 575 hallgatót vettek fel ide, ami az állami támogatott első helyes jelentkezők 88%-át jelenti. Az új szakok a pszichológia alapszak, valamint a település- és városfejlesztés mesterképzési szak és a már hagyományosnak mondható alapszakok (anglisztika, kommunikáció- és médiatudomány, a tanári szakok) is élénk érdeklődést váltottak ki.

Gazdaságtudományi Karra a felvételi eljárás keretében 305 hallgatót vettek fel, amelyből 126 fő állami ösztöndíjas. Az alapképzési szakok közül nappali tagozaton a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus-vendéglátás, valamint a pénzügy és számvitel szakon kezdheti meg a legtöbb hallgató a képzést. Levelező tagozaton a műszaki menedzser szakra vették fel a legtöbb jelentkezőt. A mesterszakok közül nappali tagozaton a megújult, idén először angol nyelven induló vezetés és szervezés szak bizonyult a legkeresettebbnek, levelező tagozaton ugyanezen szak mellett a műszaki menedzser és az MBA szak is sok jelentkezőt vonzott. A felsőoktatási szakképzések közül nappali tagozaton a turizmus-vendéglátás, levelező tagozaton pedig a gazdálkodási és menedzsment szakon kezdhetik meg a hallgatók a tanulmányaikat.

Mérnöki Karon a tavalyi, kiemelkedően sikeres év után a 2024/25-ös tanévben tovább nőtt az alapszakos hallgatók száma mind nappali, mind levelező képzésen. A kar idén először hirdette meg a veszprémi kampuszon a környezettan levelező szakot, melyet sikeresen elindított. A legnagyobb létszámban az idei évben is a Kelet-Közép Európában egyedüliként nemzetközileg is akkreditált vegyészmérnöki alapképzésre jelentkeztek. Továbbra is népszerű a gépészmérnöki alapszak Veszprémben, Nagykanizsán és Zalaegerszegen, és sokan jelentkeznek mechatronikai mérnöki alapszakra veszprémi és zalaegerszegi képzőhelyeken. A széleskörű ipari kapcsolatoknak köszönhetően, közel száz vállalati partnerrel együttműködésben a mérnöki alap- és mesterképzések innovatív, duális formában is indulnak. Az idei tanév újdonsága, hogy a hallgatók a természettudományi képzési terület szakjain is választhatják a duális képzési formát.

Műszaki Informatikai Kar egy sikeres beiskolázási folyamatot zár le, hiszen az elmúlt másfél évtized harmadik legmagasabb felvett hallgatói létszámadatait, amely a demográfiai folyamatokat ismerve különösen szép eredmény. Az alapszakokat tekintve a legnépszerűbb képzés a korábbi évekhez hasonlóan idén is a programtervező informatikus alapszak volt, amelyre nappali és levelező tagozaton összesen 134 fő, míg a második legvonzóbb mérnökinformatikus alapszakra a két tagozaton összesen 65 fő került be. A Kar mesterképzései közül továbbra is a legnépszerűbb a mesterséges intelligencia és adatelemzés területeire fókuszáló adattudomány MSc szak, amelyen 28 fő kezdi meg tanulmányait szeptembertől.

A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy a Pannon Egyetem elindítja az UPlifting nevű ösztöndíjprogramját, amelynek köszönhetően 50-75-90% önköltségi díj kedvezményben is részesülhetnek felvételi pontszámuk alapján azok a hallgatók, akik lemaradtak az állami helyekről.

A Humántudományi és Gazdaságtudományi Karokon ezeknek az államilag támogatott helyeknek a 100%-a betelt – kivéve a tanárképzést, ahol még maradt szabad hely államilag támogatott formában is -, a többi képzésben viszont mindenhol hirdetnek pótfelvételiket, várhatóan július 30-án jelennek meg ezek a lehetőségek a Felvi.hu felületén.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba