Ugrás a fő tartalomhoz

Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni

Közéleti hírek - 2024.06.28.

Bővítették a Veszprém-kártyára jogosultak körét, futsal pályát építenének a Március 15. utcai uszoda helyére – ülésezett a képviselő-testület.

Napirend előtt

GALLYAZÁS. Katanics Sándor frakcióvezető (Híd a Városért) kritizálta, hogy Kádártán a vegetációs időszakban gallyazták az elektromos vezetékeket veszélyeztető fákat, ezeket a munkákat az év megfelelő szakában kellene elvégezni. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) azt ígérte, hogy írásban részletes tájékoztatást küld a frakcióvezetőnek a gallyazási munkálatokkal kapcsolatban.

BETÖRÉSEK. Katanics Sándor arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban több betörési kísérlet, autófeltörés is történt Kádártán és Gyulafirátóton, jelenleg ismeretlen tettesek ellen folyik a nyomozás. A polgármester azt tanácsolta, hogy a képviselők tartsanak fenn szoros kapcsolatot a rendőrséggel, így első kézből tájékozódhatnak a választókörzetüket érintő közbiztonsági kérdésekről.

VÁLASZTÁSOK. Pálinkás Roland frakcióvezető (Fidesz-KDNP) a hónap elején megrendezett választások kapcsán gratulált Porga Gyula polgármesternek az újraválasztásához, és rámutatott, hogy a városvezető mögött ezúttal is biztos többség áll. Gratulált továbbá minden képviselőnek, akik mandátumot szereztek az októberben induló következő ciklusra.

KÖZTERÜLETI MŰALKOTÁSOK. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) beszámolt arról, hogy a közterületi műalkotásokkal foglalkozó munkacsoport szinte teljeskörűen elvégezte a szükséges emléktáblák, alkotások javítását. 

VASÚTI EMLÉKMŰ. Katanics Sándor kezdeményezte, hogy az 1895-96-ban épült gyulafirátóti vasúti viaduktok elbontott elemeiből készüljön emlékmű, ami a Veszprém-Győr vasútvonal építése során 130 évvel ezelőtti nyújtott mérnöki teljesítmény előtt tiszteleg. Porga Gyula polgármester hozzátette, hogy a témában elkezdődtek a tárgyalások a MÁV-val. 

Tartózkodási hellyel is igényelhető a Veszprém-kártya

A képviselő-testület megszavazta azt az előterjesztést, ami révén július elsejétől azok is igényelhetik a számos kedvezményt nyújtó Veszprém-kártyát, akik nem rendelkeznek állandó veszprémi lakcímmel, de életvitelszerűen a városban élnek, és azt lakcímkártyán feltüntetett tartózkodási hellyel igazolni tudják. 

A Veszprém-kártya kedvezményekre jogosít a város kulturális intézményeiben, a V-Busz és V-Bike bérletek vásárlásához, de például a parkolásban is – legutóbb pedig az alsóörsi strand csatlakozott az elfogadóhelyek egyre szélesebb táborához. 

Döntés született arról is, hogy készül egy kártya-variáció turisták részére, amitől azt várják, hogy a kedvezmények révén célzottabban a város turisztikai látványosságai felé terelhetők a hozzánk látogatók.

Futsalpálya épülhet a Március 15. utcai uszoda helyére?

A Magyar Labdarúgó Szövetség a TAO-forrásokat kiegészítve csarnokfejlesztési programot indított, ami egyfajta megoldást jelenthet a régóta üresen álló Március 15. utcai uszoda sorsát illetően. A meghívásos pályázaton Veszprém város az FCV Sportszervező Kft. partnereként jogosult támogatást igényelni fedett sportpálya kialakítására. Az egykori tanuszodát csak tetemes költségek árán, jelentős felújítással lehetne újra használhatóvá tenni, és erre évek óta nem látszik forrás. A jelenlegi támogatás mellett a medencetér helyén sportpálya létesülne, ami enyhíthetné a városi sportinfrastruktúra szűkösségét. 

Az uszodacsarnok korábbi infrastruktúrája (öltözők, kiszolgáló helyiségek) alkalmas a meglévő épület sport célú felújítására és új funkcióval való ismételt megnyitására. A Veszprém, Március 15. utcában kialakuló sportközpont két fedett sportcsarnoka a város legnépesebb lakótelepén jelentős előrelépés lenne a város sportéletének további fellendítése irányába és egyben jól szolgálhatja a veszprémi futsal további szakmai fejlődését és utánpótlásképzését. A fejlesztés megvalósulása esetén a város rendelkezne egy olyan létesítménnyel, ahol országos és nemzetközi futsal szakági eseményeket is meg tudna rendezni a későbbiekben.

A csarnok méretét kissé megnövelnék, illetve az egykori uszoda füves udvarán újabb parkolóhelyeket alakítanának ki. A kivitelezés várhatóan 2025-ben megtörténhet.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba