Ugrás a fő tartalomhoz

Több tízezret spórolhatunk az ingyenes led-csereprogrammal

Közéleti hírek - 2023.11.13.

A sikeres első alkalom után, újra itt a lehetőség regisztrálni a Veszprém MJV Önkormányzata és a CYEB Energiakereskedő Kft. jóvoltából indított LED-csereprogramra.  Az ingyenes lakossági program részleteit és előnyeit részletesen ismertették a Városházán.

Brányi Mária alpolgármester az első sikeres akcióra is kitért, amikor a részt vevő energetikai cég több mint harmincezer izzót biztosított, és 2531 regisztráció történt, azaz 2531 háztartásba kerültek energiatakarékos izzók, mindez teljesen térítésmentesen. A lakossági villamosáram nagyjából 30%-át fordítják világításra, ez pedig egy rendkívüli lehetőség, hogy környezettudatosan cselekedjünk.

Pálinkás Roland, a Fidesz–KDNP önkormányzati frakcióvezetője elmondta, hogy az ehhez hasonló programoknak a 2020-as kormányrendelet ad alapot, amely energia- és fenntarthatósági programok finanszírozására kötelezi a cégeket.  Egy LED izzó és egy hagyományos izzó között 80%-os hatékonysági különbség van az első javára, így használatával súlyos tízezrek is spórolhatóak az évek alatt.

A programra december 15-ig van lehetőség regisztrálni, a frakcióvezető pedig kiemelte, hogy bárkinek problémája adódna a regisztrálással, vagy csak kérdései lennének a programmal kapcsolatban, őt és képviselőtársait is fel lehet keresni, segítenek, ahogy az önkormányzat is.

A jelen lévő Takács Zoltán, a polgármesteri kabinetiroda vezetője és Horváth Zoltán, az épületüzemeltetési és gondnoksági csoport vezetője a LED-csereprogram regisztrálásáról és folyamatáról osztották meg a részleteket.

A meghosszabbított regisztráció december 15-én zárul, a beérkező adatokat január 15-ig dolgozza fel az önkormányzat, február közepétől már kezdetét veszi az izzók szétosztása.

Az érvényes regisztrálás után a lakosoknak csak a személyi igazolvány felmutatására lesz szükség, és már vihetik is magukkal az előre összekészített, névre szóló csomagokat. Az, hogy ki mennyi izzóval távozhat a villanyszámla, a fogyasztás arányában döntik el, aki többet fizet az áramért, több LED-izzót kap, illetve aki az első akcióban részt vett, az most nem regisztrálhat a programra.

Átlagosan 10-13 darabszámú LED-izzó kerül egy csomagba, többféle méretben és fényerősségben, és mindenki, aki Veszprém és közigazgatási területén él, valamint érkezik villanyszámla a nevére, az élhet a lehetőséggel.

Amíg egy hagyományos izzó ezer órát bír el, addig ezek a korszerűbbek 5-15 ezer óra között működőképesek, és valóban nagy megtakarítást jelentenek, hiszen a programnak köszönhetően bekerülési költség sincsen.

Az online regisztrációs felület nagyon egyszerű és innovatív, az önkormányzat pedig biztat mindenkit, hogy használja ki az alkalmat, hiszen a spórolás mellett lehetőség adódik a környezettudatosabb gondolkodásra és cselekvésre is.  

Regisztráció itt: www.ledcsere.hu

Az átvétel időpontjával kapcsolatban a regisztrációt követő hetekben kapnak e-mailt a jelentkezők. A regisztráció akkor válik véglegessé, ha a jelentkező a visszaigazoló e-mailben található linkkel megerősíti jelentkezési szándékát.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba