Ugrás a fő tartalomhoz

Újabb fejlesztést adtak át a veszprémi vár tövében

Közéleti hírek - 2023.10.01.

Megvan a bábszínház új otthona, ahol egyéb csodák is helyet kaptak

Újabb fejlesztést adtak át pénteken Veszprémben: megnyílt a Deák Ferenc utcai foglalkoztató és művészeti fejlesztő központ. A tavaly nyáron kezdődő munkáknak köszönhetően a vár alatt bábszínház, gyermekfoglalkoztató, kávézó és kiállítótermek is helyet kaptak.

230924_Deak04

Rétvári Bence miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár ünnepi beszédében elmondta, a kultúra része a teljes életnek, megvan a helye egy gyerek gondolkodásában is, hiszen azonosul vele, és élményt ad.

– Ha minőségi környezetbe érkezik egy gyerek a bábszínházba, akkor felnőttként belenő ebbe a közegbe, érzi, hogy mi hiányzik neki – mondta, és rámutatott: ha megadja valakinek a sors, hogy Veszprémbe születik, itt él és itt tanul, akkor érzi, hogy hogyan tud teljesebbé válni az élete azzal, hogy a kultúrába nő bele.

Hangsúlyozta: fontos a kultúra, hiszen erősíti az identitást és közösséget hoz létre, ugyanakkor a nemzeti kultúra a nemzeti közösséget erősíti.

230924_Deak01

Porga Gyula polgármester kijelentette, a több mint egy évtizede elkezdett városépítési munkánknak a gyümölcseit aratják le az idei esztendőben.

– Az a célunk hogy a veszprémiek számára európai színvonalú tereket hozzuk létre, és ebbe illeszkednek azok a fejlesztések, amelyek mögöttünk vannak. 

Arról is beszélt, hogy ez is egy olyan tér lett, amely, amellett, hogy a város kulturális életét gazdagítja – hiszen a Kabóca Bárszínháznak végre méltó elhelyezést biztosíthatnak –, a turistákat is ki tudja szolgálni. 

230924_Deak05

Ugyanezzel kezdte Brányi Mária alpolgármester is: mint fogalmazott, a projekt nemcsak a helyben élőket szólítja meg, hanem a Veszprémbe látogató turistákat is.

Született egy Veszprém város tornyait bemutató kiállítás és egy építészeti tárlat is, amely a Deák utcai épületek nyitott és fedett tereiben jelenik meg. Fontos alkotó partner volt a Magyar Építőipari Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ csapata, amely a kiállítás tartalmi elemeit hozta létre.

– Ezekkel az elemekkel meg tudjuk szólítani azokat a turistákat, akik a vár keleti oldalán levő parkolóba érkeznek, és rá tudunk világítani arra a hihetetlen értékre, amit a veszprémi vár jelent – hangsúlyozta. – Bízom benne, hogy nemcsak az épület műszaki kivitelezése, hanem tartalmi elemei is el fogják nyerni az idelátogatók tetszését.

230924_Deak_02

Megvan a bábszínház új otthona, ahol egyéb csodák is helyet kaptak

Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója elárulta, többéves előkészítő munkának köszönhetően a város támogatásával tavaly decemberben megjelent a Veszprém építészeti topográfiája című mű, amelyet idén májusban a város templomairól szóló tanulmánykötet követett. 

– A tudományos igényű, de széles közönséget megszólítani kívánó munkával teljes körű áttekintést szeretnének adni a város építészettörténeti örökségéről – mondta.

– Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 eseménysorozat kitűnő alkalmat kínált arra, hogy az eredményeinket széles körben is bemutassuk. A tárlat legfontosabb célja a várhegy hiteles és új kutatási információnak látványos prezentálása volt.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos