Ugrás a fő tartalomhoz

Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek

Közéleti hírek - 2024.09.17.

A fenntarthatóság jegyében

Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben.

Többéves hagyomány Veszprémben, hogy a tanév kezdetén az első osztályos diákok saját műanyag uzsonnás dobozt kapnak az önkormányzat és a hulladékgazdálkodási cég – VHK Kft. – jóvoltából. A kezdeményezés amellett, hogy praktikusan segíti a szülőket a beiskolázás kapcsán felmerülő eszközök beszerzésében, egyben a fenntarthatóságnak is adózik, hiszen így nem kell minden nap elpazarolni a csomagolóanyagokat, a doboz tisztántartása pedig egyszerű.

Hétfő reggel a Dózsa iskolában az elsősök Halmay Gábor önkormányzati képviselőtől vehették át az uzsonnás dobozokat. A dobozok átadásának időzítése is szimbolikus, hiszen ezzel együtt kezdődött a mobilitási hét Veszprémben, amivel a kicsik és nagyok figyelmét is szeretnék felhívni a környezettudatos életvitelre, elsősorban a közlekedésben.

Halmay Gábor elmondta, hogy számos gyerekeknek és felnőtteknek szóló programmal készülnek ezen a héten, de érdemes az év többi részében is észben tartani azokat a megoldásokat, amik a fenntarthatóbb életvitelt erősítik. Ilyen az autózás helyett a tömegközlekedés, vagy kerékpár választása, de a csomagolóanyagok minimalizálása is ide tartozik.

Veszprémben 2024 szeptemberében közel ötszáz kisgyermek kezdte meg tanulmányait elsősként, nekik a tankerület iskoláin keresztül juttatják el az uzsonnás dobozokat.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba