Ugrás a fő tartalomhoz

Az ország első elektromos csuklós autóbusza

Közéleti hírek - 2024.08.02.

A 4-es, 6-os és 8-as vonalon áll forgalomba

A V-Busz Kft. három vadonatúj elektromos autóbuszt szerez be a Zöld Busz Program keretében az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével. Az autóbuszok között van az első magyarországi elektromos csuklós autóbusz is. Az utasok elsőként a 4-es, 6-os és 8-as járatokon használhatják majd a lila szépséget augusztus első hetétől.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az ünnepélyes bemutatón emlékeztetett, 2019-ben határoztak úgy, hogy 21. századi, európai színvonalú közösségi közlekedéssel lehessen Veszprémben utazni. Ezért a város a saját kezébe vette ezt a szolgáltatást. Úgy fogalmazott, hosszú és rögös volt az út, de a korábbi állapothoz képest magas színvonalú közösségi közlekedést sikerült felépíteniük az elmúlt években. 

Sokan emlékezhetnek arra, hogy hosszú ideig a veszprémi buszpark volt a legöregebb az egész országban, majd 2022. január elsejétől a veszprémi buszflotta lett a legfiatalabb, hiszen teljes egészében lecserélték. Hozzátette, a most bemutatott autóbuszra méltán lehet büszke a város közössége. Stratégiai céljuk, hogy a közösségi közlekedés szolgáltatásait, infrastruktúráját is az európai elithez mérjék. 

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője elmondta, nagy bátorság kellett ahhoz, hogy a veszprémi önkormányzat meghozza azt a döntést, mely szerint a saját kezébe veszi a sorsát, és elindítják a V-buszt. Szerinte ha egy európai szintű várost akarunk, a közösségi közlekedést is meg kell újítani. Örömmel tette hozzá, hogy Veszprém egyre inkább környezettudatosan él, az elektromos buszállomány mellett a V-Bike is jól szolgálja az igényeket.

Weingartner Balázs, a Humda Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatóságának elnöke arról beszélt, ez egy újabb mérföldkő Veszprém életében, hiszen az első forgalomba helyezett csuklós, tisztán elektromos autóbusz áll közösségi hadrendbe Magyarországon. Szerinte most kell cselekedni ahhoz, hogy az ország elérje kibocsátáscsökkentési céljait, ennek egyik legfontosabb eszköze a mobilitás zöldebbé tétele. Hozzátette: minden járműkategóriára odafigyelnek, ezért is bővítették most egy elektromos meghajtású csuklós busszal a Zöld Busz Programot, ez az első ilyen jármű az országban.

MAN Lion’s City 18E csuklós autóbusz
– A MAN Lion’s City 18E csuklós autóbusz nemcsak a V-Busz flottájában az első elektromos csuklós autóbusz, hanem Magyarországon is az első. 
– A busz több, mint 18 m hosszú, 2,5 m széles és közel 3,4 m magas. 
– A SORT 2 jegyzőkönyv alapján az alacsonypadlós csuklós autóbusz hatótávolsága 451,8 km. 
– A busz teljes befogadóképesség 125 fő, melyből az ülőhelyek száma 51. 
– Mind az utastérben, mind a vezetőtérben klímaberendezés, hővédő üvegezés teszi kényelmessé az utazást.
– Kamerarendszerrel, illetve egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel és a hozzá a szükséges szoftverekkel felszerelt busszal közlekedhetnek a veszprémi utasok.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Fülöp Ildikó

Kapcsolódó cikk: Veszprém továbbra is a fenntarthatóság élén >>

Vissza az oldal tetejére >>