Ugrás a fő tartalomhoz

Zöld bajnokok lettünk a LED-csereprogramban

Közéleti hírek - 2024.05.30.

Tízmilliókat spórolnak a veszprémiek a sikeres programnak köszönhetően

Közel háromezer veszprémi család élt az ingyenes LED-csere program lehetőségével, így pedig mindent összeadva 107 millió forintos megtakarítást sikerül elérni a megyeszékhelyen. Az eredményekről Brányi Mária alpolgármester tartott sajtótájékoztatót, ahol azt is bejelentette, hogy Veszprém ennek köszönhetően megkapta a Zöld bajnok oklevelet is.

Egy átlagos háztartás energia-felhasználásának körülbelül 30%-át a villamosenergia adja. Már ez az arány is sokatmondó, ha egy országos program pont azt a célt tűzte ki, hogy a hazai háztartásokban a régi égőket takarékos LED-megoldásokra cseréljék le, ezzel nagyságrendekkel csökkentve az áramszámlát.

A CYEB-csoport által meghirdetett kezdeményezéshez csak Veszprémből összesen 2946 háztartás regisztrált tavaly, ezekben 34 517 darab izzót cseréltek ki ingyenesen új LED-es verziókra – tájékoztatott a program helyi sikereiről Brányi Mária szerdai sajtótájékoztatóján.

Az így átadott LED-ek értéke 65,7 millió forint, ezek 41,4 millió forintos megtakarítást jelentenek, tehát a teljes program csak Veszprémben 107 millió forintos megtakarítást jelent.

A CYEB programjához országosan ötszáznál is több település csatlakozott, a legjobban teljesítő települések, ahol a legtöbben regisztráltak a programba pedig megkapták a Zöld bajnok oklevelet, köztük Veszprém is, amit Brányi Mária vett át a napokban egy Budakalászon tartott konferencián.

Az alpolgármester elmondta: a programnak nemcsak a pénztárcákra van jó hatása, hanem ezáltal 403 tonnával csökken a város CO2 kibocsátása is.

Veszprém sikeres szereplése a LED-csereprogramban azt bizonyítja, hogy az önkormányzat nemcsak a stratégia megalkotásában jó, hanem annak végrehajtásában konkrét tettekkel is – húzta alá Brányi Mária.

A tervek szerint egyébként idén a CYEB révén folytatódni fog a program.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Vámosi Patrik