Ugrás a fő tartalomhoz

A néptánc azt jelenti, hogy öröm

Kulturális hírek - 2024.04.22.

Gála az Agórában

Az Agóra Kulturális Központ színházterme adott otthont szombaton annak a gálának, mellyel a veszprémi néptánc félévszázados történetét ünnepelték, benne természetesen a sok nagyszerű egyéniséggel, táncossal, pedagógussal és a Veszprém–Bakony Táncegyüttessel, amely a Honvéd–Bakony és a Veszprém Táncegyüttes összeolvadásával 11 éve jött létre.

Az eseményre akkora volt az érdeklődés, hogy két előadás is telt házzal ment.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kora esti megnyitójában elmondta, az, hogy mit jelent és jelentett az elmúlt 50 év ennek a városnak az életében a néptánc kapcsán, az itt van velünk szemben a színpadon, mert minden szónál többet jelent az az előadás, amivel szembesülünk majd. 

Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 50 évben valamilyen módon részesei voltunk annak, ami Veszprémben a néptáncot jelenti. A városvezetőnek a népzenéről és a néptáncról az öröm jutott eszébe, és a találkozások, ahogy régi ismerősök egymás nyakába borulnak. Ugyanakkor szerinte nagyszerű szembesülni minden egyes előadáson azzal, hogy milyen fantasztikus a Kárpát-medencei népzenénk, néptánckincsünk.

Ennek kapcsán Kovács „Cimbi” Norbert, a Veszprém–Bakony Táncegyüttes karizmatikus vezetője felvázolta a közösség múltját, benne a kitűnő táncpedagógusokkal, szenvedélyes táncosokkal, akiket a néptánc és a népzene iránti szerelem mellett az élmények hoztak és tartottak, tartanak össze.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos