Ugrás a fő tartalomhoz

Digitális Élményközpont Veszprémben

Kulturális hírek - 2024.06.04.

Az egykori Veszprém Megyei Művelődési Központban alakították ki a Code Digitális Élményközpontot, amely immerzív digitális tartalmak bemutatására alkalmas terekkel rendelkező intézmény lesz. Az épületbe hétfőn a veszprémiek is bebocsátást nyerhettek, ahol Porga Gyula polgármester is kalauzolta az érdeklődőket.

Hogy mi is az az immerzív? A nézőt teljes mértékben körülvevő, magával ragadó élményt célzó, alapvetően high-end projektorokkal előállított vizuális és audio élményterek mára a leglátogatottabb nemzetközi attrakciók közé kerültek, Európa számos országában jelennek meg a terei, ahogy a tengerentúlon, Ázsiában, Japánban és a Közel-Keleten is, és hamarosan Veszprémben is.

Mint megtudtuk, az épület őszi átadását követően különböző élményterek fogadják a látogatókat. Míg az épület földszintjén található kiállítótér állandó és ideiglenes digitális és analóg installációk bemutatását teszi lehetővé, az első emeleten lévő 400 négyzetméteres, hatszögletű egykori színházterem, a Hexagon többnyire 360 fokos, immerzív vetített előadások helyszíneként szolgál majd. A Hexagonban a tervek szerint hibrid eseményekre is sor kerül, például színházi és zenei eseményeknek biztosítanak keretet a vetítések. Az egykori színpad, illetve a kulisszák mögötti terület egy 60 négyzetméteres teremmé alakítva 180 fokos, interaktív, illetve háromdimenziós vetítésekre, illetve vetítésekkel kísért előadásokra alkalmas egyszerre 25-30 látogató számára.

A Code nem titkolt célja egy olyan modern, a mai technológiákra épülő kulturális turisztikai attrakció létrehozása, ami képes Veszprémet folyamatosan a látogatók érdeklődésének horizontján tartani.

Porga Gyula polgármester elmondta, amikor a kulturális főváros projekt infrastrukturális részét összeállították, akkor fontos szempont volt, hogy a rossz állapotban lévő épületeknek új funkciót találjanak, és megújítsák azokat. Az is bennük volt, hogy valami olyan maradandó dolog jöjjön létre, amit majd hosszú évtizedek múlva is emlegetnek. Régi dédelgetett álom volt a Digitális Múzeum, ami a világ nagyvárosaiban, Tokiótól Párizsig már működik, és nagyon népszerű. 

– Abban hiszünk, hogy a Code nemcsak egy vetítőtér lesz, hanem egy szellemi közeg is létrejön általa – tette hozzá a polgármester.

A beruházás összköltsége információink szerint 2,1 milliárd forint.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos