Ugrás a fő tartalomhoz

Új otthonra lelt a Kabóca Bábszínház

Kulturális hírek - 2024.03.23.

Fesztivállal ünnepelnek

Háromnapos, ingyenes fesztivállal nyitotta meg új, a Deák Ferenc utcában található otthonának kapuit a veszprémi Kabóca Bábszínház. A VárLak Fesztiválra régi és új nézőket egyaránt hívtak, hogy együtt ünnepeljék meg az új épület felavatását.

A fesztivál időpontjának apropóját az adja, hogy március 20-án ünnepeljük a gyermekszínházi világnapot, március 21-én a bábszínházi világnapot, március 23-án a színházak éjszakáját, március 27-én a színházi világnapot. Pénteken ünnepélyes keretek között Veszprém város vezetése, a veszprémi kulturális intézmények, valamint a színházi, bábszínházi szakma képviselőinek jelenlétében avatta fel az új épületet Porga Gyula polgármester.

Az átadó résztvevői részleteket láthattak a Kabóca készülő előadásából, ami A. Tóth Sándor festőművész képeiből inspirálódott, rendező-koreográfusa Ladányi Andrea. Meghívott vendégeik az est bevezetőjén Pályi Jánosnak kifejezetten a rendezvény apropójához szabott Vitéz László-játékát is élvezhették – aki természetesen az ördöggel viaskodott.

Markó Róbert igazgató az önkormányzat, intézmények és bábszínházak megjelent képviselőit köszöntötte, majd történelmi pillanatnak nevezte, hogy beköltözhetett a Kabóca a Deák utcai falak közé.

– Magyarország legfiatalabb bábszínházi épületének birtokbavételét ünnepeljük, bemutatjuk, milyen színházat képzelünk el: olyat, mely a tradíció mellett az innováció, a bábművészet kortárs, modern formáját is megmutatja. Az eseményen megjelent Székely Andrea korábbi igazgató, illetve az egykori, amatőr keretek között elindult bábstúdiót, a Kabóca elődjét 1992-ben megalapító Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt. Szó esett az indulásról, a hitről, kitartásról, de arról is, mennyire hiányzott egy állandó, méltó épület, egy otthon az amúgy nyitott, befogadó Kabóca Bábszínháznak. Mára ez megvalósult.

A Magyar Bábművészek Szövetsége elnökének, Asbóth Anikónak üzenetét Kocsis Rozi, a győri Vaskakas Bábszínház igazgatója hozta el, az üzenet lényege a szakma köszönete a méltó épületért, az otthonért. Majd egy ajándékot adott át Markó Róbertnek.

Porga Gyula egykori művelődésszervezőként, bábreferensként otthonos a szakmában, köszöntőjében az intézményesülés időszakáról beszélt, a bábszínház sokáig megoldatlan problémájáról, s arról, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program beszélgetésein többször szóba került a Kabóca méltó elhelyezése.

– Ez a végére szállóigévé vált, ami nem véletlen. Az alkotáshoz a legfontosabb az állandó hely, melyre igazi otthonukként tekintenek a művészek, ezért történelmi a mostani pillanat – mondta el a polgármester, akinek gondolatai után az igazgató a társulat valamennyi művészének és munkatársának köszönetet mondott, majd átadta a Kabóca Bábszínház Örökös Tagja kitüntető címet Zsida Ágnes gyártásvezetőnek, megbízott igazgatóhelyettesnek. 

Szombaton a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit a Kabóca Bábszínház és az épület körüli park. Számos bábszínházi előadás, játéktér, szórakoztató, interaktív programok várták a látogatókat, majd bábszínházi produkciók kezdődtek. Látható volt Pályi János Vitéz László-játéka; a közkedvelt Miú és Vau produkciója; az Aranyszamár Bábszínház Volt egyszer egy… előadása, illetve A kismalac meg a farkasok.

Más izgalmas programok is várták a látogatókat, az igazán bátor gyerekeknek estére exkluzív programmal készültek, kipróbálhatták, milyen egy egész éjszakát a bábszínházban tölteni. A programban rendhagyó módon még a kulisszák mögé is bekukucskálhattak előadás közben. Vasárnap a VárLak Fesztivál utolsó napján a bábszínház legújabb előadását, A boszorkány cukrászdáját tekinthették meg a nézők, az előadás után kézműves-foglalkozással várták a legkitartóbbakat a Kabóca új otthonában.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos

Vissza az oldal tetejére >>