Ugrás a fő tartalomhoz

Petőfi veszprémi látogatására emlékeztek

Kulturális hírek - 2024.03.07.

1848-ban, néhány nappal a forradalom kitörése előtt szállt meg Veszprémben Petőfi Sándor és felesége. A látogatás emlékére koszorúzást szerveztek szerdán. 

Petőfi Sándor és felesége, Szendrey Júlia 1848 márciusában a költő betegeskedő öccsét, Istvánt látogatták meg Városlődön – ekkor szálltak meg a veszprémi Korona szállóban, a mai Mackó cukrászda épületében. A látogatásnak dombormű állít emléket, ahol a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém vármegyei tagozata évről évre megemlékezést szervez az évfordulón. 


240307 Petofi 04

Kapcsolódó cikk: Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.


Ezúttal Sz. Csordás Éva előadóművész, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad vezetője szavalt el két Petőfi-költeményt, az ünnepi beszédet pedig Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő mondta. 

Sótonyi Petőfit úgy jellemezte: egy kivételes magyar költő és forradalmár volt, egy egész korszak szószólója, egy nemzet érzéseinek adott hangot, szavai örökké élnek a magyar irodalomban és történelemben. Munkássága áthatotta azokat az eszméket, amik a nemzeti szabadság kivívását erősítették. Petőfi nemcsak a tollával, hanem fegyverrel is harcolt a nemzeti függetlenségért. Veszprémi látogatása talán nem játszott kulcsszerepet rövid, ám annál tartalmasabb életében, de mi mégis évről évre emlékezünk rá, és azt gondoljuk, hogy a nálunk töltött rövid idő is hatott rá és költészetére, emlékét pedig büszkén ápoljuk. 

A megemlékezésen koszorút helyeztek el az önkormányzat valamint civil szervezetek képviselői.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba