Ugrás a fő tartalomhoz

Visszatérő világsztárok a tizedik Auer Fesztiválon

Kulturális hírek - 2024.07.19.

Klasszikus zenei koncertek mellett jazz és világzene

A veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar július 29. és augusztus 3. között tizedik alkalommal rendezi meg a vármegyeszékhelyen az Auer Fesztivált a nagy hatású, veszprémi születésű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipót emlékére.

A fesztivál egyik fő célja, hogy elhozza Auer szülővárosába azokat a világhírű művészeket, akik a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplői, másrészt, hogy a nemzetközi zenei világ számára tudatosítsa: a 20. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb egyénisége, Auer Lipót magyar volt, Veszprémben született, és itt kapta meg az egyedülállóan sikeres életútjához szükséges indító támogatást. Idén hat nap alatt nyolc koncertet hallhat a közönség három helyszínen: a Hangvillában, a megyeháza Szent István-termében és a Szent Mihály-főszékesegyházban.

Az Auer Fesztivál művészeti vezetője Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész. Kiemelte, hogy a fesztivált nemzetközi szinten jegyzik, az itt fellépett világhírű szólisták elvitték a hírét Európa különböző pontjaira és a tengerentúlra, különböző koncertügynökségek kérik, hogy a művészeiket léptessék fel. Tíz év alatt előkelő helyet vívott ki a fesztivál, aki a hegedűművészetben számít, az már volt Veszprémben.

– Auer Lipót tiszteletére rendezzük a fesztivált, az ő neve fontos hívószó, a 20. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb egyénisége volt. Az első fesztiválon a világ egyik legnevesebb kamaraegyüttese, a Borogyin Vonósnégyes játszott többek között. Akkor éppen egy hónapos szabadságon voltak, de a zenészek tisztelegni akartak Auer Lipót emléke előtt, megszakították a szabadságukat, eljöttek Veszprémbe – emlékezett a kezdetekre a szervező.

2015-ben nemcsak fesztivál indult, hanem nemzetközi mesterkurzusok is, kiadtak egy könyvet Auer Lipót életéről. Bárány László rendezésében készült egy több mint egyórás tévéfilm Auer Lipót életéről, mely végigköveti pályáját, az eredeti helyszíneken forgattak. Innen, ebből származott a minden évben visszatérő fesztivál ötlete. Mesterkurzust, továbbképzést tartottak hegedűtanároknak webináriumok formájában, ezek nagy sikert arattak, a résztvevőknek ki sem kellett mozdulniuk otthonról. Kováts Péter elmondta, amint lesz lehetőség, ezeket szeretnék folytatni. Tervezik, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program keretében a város által felújított Auer-házban is lesznek majd rendezvények.

– A hegedű összekötő kapocs a különböző zenei műfajok között, hiszen a fesztiválon nemcsak klasszikus zenei koncertek vannak, hanem népzenei, jazz- és világzenei koncertek. A fesztiválnak fontos célkitűzése volt az is, hogy a pályakezdő, vagy a pályára készülő fiatalok is bemutatkozhassanak. Meg kell említeni a veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekart, mely minden évben fellépett a fesztiválon, ahogyan a zeneakadémista fiatalok, versenyek győztesei is. Az Auer Fesztivál abban is különbözik sok magyarországi fesztiváltól, mert mi nem kész produkciókat vásárolunk, hanem eleven, élő kapcsolatot alakítunk ki a veszprémi zenei élettel. A fesztivál rendezője és rezidens zenekara a Bartók–Pásztory-díjas veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar, a meghívott vendégművészek a zenekar kíséretével lépnek fel. Ez óriási erőt ad a zenekarnak, egyben a veszprémi zenei életet is megpezsdíti.

Az elmúlt kilenc évben számtalan Grammy- és Gramophone-díjas művész, a nemzetközi zenei élet krémje lépett fel Veszprémben, közölte a művészeti vezető. Nemcsak hegedűsök, hanem zongoristák, csellisták és kamaraegyüttesek. Két új együttes is a veszprémi fesztiválnak köszönheti a létét: az Auer Trió, mely az első évben jött létre itt, a fesztiválon, a másik pedig a most megalakult Új Auer Vonósnégyes.

A fesztiválközönség az elmúlt évek során hallhatta már Veszprémben többek között Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Sergej Krylov, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Baráti Kristóf, Frankl Péter, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, a Keller Kvartett és az Auer trió játékát.

A tizedik évfordulóra való tekintettel vannak visszatérő vendégek: Gidon Kremer 2018-ban, Avi Avital 2019-ben, Lucas Debargue tavaly lépett színpadra, idén ismét nagy örömmel fogadták a meghívást. A szervezők arra törekedtek, hogy minden évben új arcok legyenek – így eddig csak Mischa Maisky lépett fel kétszer is –, de valószínűleg a következő években ezen változtatnak majd. Jó, ha a közönségnek vannak kedvencei, és azokat újra meghallgathatja, viszontláthatja. Az említettek mellett idén fellép a friss Liszt-díjas Corpus Harsonakvartett és a kiváló Setup ütőegyüttes. Szólóestet ad a sokszoros nemzetközi versenygyőztes kolumbiai gordonkaművész, Santiago Cañon-Valencia, itt lesz a lengyel Volosi együttes, amely jelentős képviselője a világzenei szcénának. A fesztivál záróestjén hamisítatlan latin-amerikai muzsikát ígér a világklasszis hegedűs, a venezuelai Alexis Cardenas és együttese, a Recoveco, akik többek között Romero- és Astor Piazzolla-szerzeményeket is előadnak.

A hangversenyek a Hangvillában, a megyeháza Szent István-termében és a Szent Mihály-főszékesegyházban lesznek. Új helyszínként kapcsolódott be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza, ahol fiatal versenygyőztesek szoktak fellépni, most augusztus 4-én, vasárnap az Auer életéről szóló filmet vetítik, majd közönségtalálkozó lesz a film alkotóival.

Arra a kérdésre, vajon Kováts Péternek ki volt a kedvenc előadója, melyik a kedvenc koncertje, így válaszolt:

– Akit nagyon szerettem volna, ha a tizedik fesztiválra újra eljön, az Gidon Kremer, ő nagyon közel áll az én zenei elképzeléseimhez. Külön öröm számomra, hogy ezt sikerült megoldani, vállalta a fellépést, idén újra jön. Vannak még ötletek, tervek, előadók, akiket évek óta szeretnénk meghívni, velük már elkezdődtek az egyeztetések.

Az Auer Fesztivál honlapja itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos

Vissza az oldal tetejére >>