Ugrás a fő tartalomhoz

Megszűnik a szombati fizetős parkolás májustól

Közéleti hírek - 2024.04.26.

Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön.

NAPIREND ELŐTT

ÚTTÖRŐHÁZ. Hartmann Ferenc (DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd) az egykori Úttörőház telkének sorsáról érdeklődött interpellációjában, attól tartva, hogy elvész ez a belvárosi zöldfelület. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta: a telekre ma is azok a beépítési szabályok érvényesek, mint amikor még az egykori Úttörőház állt rajta, ehhez kell alkalmazkodnia a tulajdonosnak.

BÓBITA. Mikorra várható a Bóbita Óvoda teljes megújítása? – kérdezte interpellációjában Gerstmár Ferenc (LMP). A polgármester elmondta: egyelőre nem áll rendelkezésre forrás, de mindenképpen a Bóbita lesz a következő óvoda, ami megújulhat, amint ez lehetséges. 

KÓRHÁZ. Mit tesz a polgármester a megyei kórházban tapasztalható állapotok rendezésére? – kérdezte Kovács Rajmund (Híd a Városért). Porga Gyula rámutatott, hogy a kórház nem városi intézmény, a polgármesternek korlátozott a ráhatása a működésére.

HÚSZEMELETES. Kovács Rajmund hívta fel a figyelmet arra, hogy a húszemeletes alatti átjáró tetőszerkezete balesetveszélyes. A polgármester megjegyezte, hogy szerdán megkezdték a szerkezet javítását. 

ÁROKÉPÍTÉS. A gyulafirátóti Répavölgyi, Kincsási, Gyökeres, Magyali, Pogánytelki és Középhát utcákban kialakítandó vízelvezető árkokkal kapcsolatban kérdezett Katanics Sándor frakcióvezető (Híd a Városért). A finanszírozás jogszabályi kereteinek megteremtése előkészítés alatt van – tájékoztatott a témában a polgármester. 

ÁROKTAKARÍTÁS. A Kistó utca és a Házgyári út árkainak takarításáról kérdezett Gerstmár Ferenc (LMP). Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta: a Kistó utcai vízelvezető árkokat a VKSZ Zrt. rendszeresen takarítja, a Házgyári út viszont a Magyar Közút kezelésébe tartozik, az ottani állapotokat többször is jelezték nekik. 

GYÁRKERT. Ki nyerte és milyen ajánlattal a Gyárkert üzemeltetésére kiírt közbeszerzést? – kérdezte Kovács Rajmund. Porga Gyula elmondta: a Weekend Event Kft., akik 28 millió forintos bérleti díjat fizetnek.

Megszűnik a fizetős parkolás szombatonként

A piros zónában 2022 őszén vált fizetőssé a parkolás szombat délelőtt. Ebbe a besorolásba tartozik a Bagolyvári utca, a Galamb utca, a Cserhát lakótelep, a Szent Imre tér, a Hotel parkoló és az abból nyíló egyirányú utcák, a Vörösmarty tér és a piac valamint az SZMT-székház megállóhelyei. A mostani döntés értelmében május elsejétől itt sem kell szombaton fizetni a megállásért. A változtatást belvárosi kereskedők kérték az önkormányzattól, akik a hétvégi forgalomcsökkenésük okának a parkolási rendeletet látják. Ezzel kapcsolatban Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz–KDNP) megjegyezte: eleget tettek ennek a kérésnek, azonban a parkolók hétvégi kihasználtságát látva valószínűleg más tényezők állhatnak a kereskedelmi egységek nehézségei mögött. Mint kiderült, a változással éves szinten húszmillió forint bevételtől esik el a város. 

A napirend vitája során más témák is felmerültek. Hartmann Ferenc egy a városképet és a belvárosi vállalkozókat segítő koncepció kidolgozását szorgalmazta, amivel Porga Gyula polgármester is egyetértett. Guzslován Gábor (Híd a Városért) a szombaton dolgozó közterület-felügyelők munkájáért aggódott, őt Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója nyugtatta meg: senki nem fogja elveszíteni a munkahelyét, a rendeletváltozást cégen belüli munkabeosztás-átszervezéssel kezelni tudják. Kovács Rajmund módosító indítványt nyújtott be azért, hogy hétköznapokon reggel 7 helyett 8 órakor induljanak a parkolóórák, kezdeményezése azonban nem kapott többséget. 

Ötvenezres támogatás az újszülötteknek

Kovács Rajmund kezdeményezte a márciusi közgyűlésen, hogy támogassa az önkormányzat ötvenezer forinttal a veszprémi újszülötteket. Az ötletet a városvezetés is felkarolta, és most megteremtették a kereteket hozzá. A támogatást szociális helyzettől függetlenül lehet igényelni a Veszprémi Ifjúsági Közalapítványnál. Az elmúlt öt évben átlagosan 387 veszprémi lakóhelyű kisgyermek született, ezek alapján a célra az idei évre 20 millió forintot biztosítottak a költségvetésből. 

Nőtt a rendőrök felderítési mutatója

Benyújtotta a Veszprémi Rendőrkapitányság éves beszámolóját a közgyűlésnek Ficsor Karolina alezredes, kapitányságvezető. Eszerint tavaly 893 bűncselekményt regisztráltak, ami 8,5 százalékpontos emelkedés az előző évhez képest. Emelkedett a testi sértések száma (38), a garázdaság (71), a kábítószer-terjesztés (10). Csökkent viszont a lopások száma (114), a gépkocsi-lopásoké (1), ugyanakkor nőtt a lakásbetöréseké (8). Nagyot nőtt a csalások száma (188), különösen az online térben elkövetett visszaéléseké (122). 

Ezekkel párhuzamosan azonban a rendőrök eredményességi mutatói is javultak: tavaly már a regisztrált bűncselekmények 82,8 százalékát sikeresen felderítették, a közterületen elkövetett bűncselekmények megoldásában pedig 97,2%-os mutatóval büszkélkedhetnek. Ami a közlekedés-biztonságot illeti: tavaly 162 személyi sérülést okozó közlekedési baleset történt, melyekben összesen 219 fő sérült meg, és hatan vesztették életüket. 

A beszámoló vitájában az önkormányzati képviselők több témakörben is kérdezték Ficsor Karolina városi kapitányt és a megyei főkapitányt, Dékány Balázs dandártábornokot. Gerstmár Ferenc a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekről valamint a hajléktalanokról, Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) a kamu bejelentésekről, Hartmann Ferenc a telefonos csalókról, Hegedűs Barbara a közlekedési szabálysértésekről, Guzslován Gábor a rendőrök munkahelyi biztonságáról kérdezett, Kovács Rajmund pedig a rendőrök nagyobb utcai jelenlétét szorgalmazta. 

Ezekre a felvetésekre válaszolva Dékány Balázs elmondta: a kábítószerrel kapcsolatban elsődlegesen a terjesztők állnak a rendőrök figyelmének központjában, több esetben is sikeresen jártak el tavaly Veszprémben. A hajléktalanok által elkövetett bűncselekményeket szinte teljes mértékben felderítették. A rendőr-főkapitány arról számolt be, hogy szerencsére elenyésző a hamis riasztások száma, és aki mégis ilyesmivel próbálkozik, azt felelősségre vonják. A gyorshajtók ellen további sebességmérők kihelyezésével védekeznének, az év végére harminc ilyen eszköz lesz aktív a megyében. A rendőrök biztonsága érdekében rendszeres képzéseket szerveznek, és egyre több testkamerát is beszereznek, amik rendkívül hatásosak a vitás helyzetek tisztázásában és az eljárás alá vont személyek hozzáállásában is érezhető változást teremtenek. A rendőrök utcai jelenlétével kapcsolatban elhangzott: a több rendőr akár csökkentheti is a polgárok szubjektív biztonságérzetét, mert azt érezhetnék, hogy baj van, ha ennyi rendőrre van szükség az utcákon. 

EZ TÖRTÉNT MÉG…

  • Veszprém lesz a 2027-es tájékozódási futó világbajnokság egyik helyszíne, a város ehhez kapcsolódóan együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tájékozódási Futó Szövetséggel, a Veszprémi Honvéd Sport Egyesülettel és a Pannon Egyetemmel, illetve támogatási szerződést kötött a világbajnokság lebonyolítását érintően a ZöldSport’27 Nonprofit Kft-vel.
     
  • Több civil szervezet támogatásáról is döntés született: az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány, a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány, a Pumi Veszprémi Állatmenhely Alapítvány és a Veszprém Fiatal Sportolóiért Alapítvány mellett a választókerületi keretből 18 további civil szervezet támogatásáról döntöttek a képviselők.
     
  • Zárt ülésen dőlt el, kik kapják a Gizella-, a Pro Civitate és a Ranolder-díjakat.  

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba

Vissza az oldal tetejére >>