Ugrás a fő tartalomhoz

Megnyílt a Bara-ház

Közéleti hírek - 2024.05.22.

Esély a koraszülötteknek, remény a szülőknek

„Az orvos és a gyógytornász is mesehős, (…) Lépésről lépésre mesét szőnek.” – Az alkalomra írt dal szövegében ezek a sorok is szerepeltek, amikor kedden délelőtt hivatalosan is megnyitott a Bara-ház Korai Fejlesztő Központ Veszprémben.

Az intézmény létrejötte egyáltalán nem volt magától értetődő, számos szakmai és politikai szereplő kitartó munkája kellett hozzá. Így viszont igazi hiánypótló egészségügyi fejlesztésként vonulhat be a város történetébe, ami – ahogy a polgármester fogalmazott a megnyitón – esélyt ad a kisgyermekeknek és reményt a szülőknek.

A Korai Fejlesztő Központ ötlete még évekkel ezelőtt fogalmazódott meg Börzsei Barbarában, aki szülőként maga is érintett volt abban, amikor a kisgyermek koraszülöttként jön a világra, így pedig különböző segítségekre szorul a család a gyermek fejlesztésében. Barbara sajnálatos módon azóta elhunyt, viszont álma, hogy egy ilyen központ Veszprémben is létrejöjjön, nem távozott el vele. A város vezetése Porga Gyula polgármesterrel az élen felkarolta az álmot, és több szakmai egyeztetést követően a Magyar Katolikus Szeretetszolgálatban találták meg azt a partnert, aki segített a Cholnoky-lakótelep szívében megnyitni a Barbara után csak Bara-háznak elnevezett intézményt.

Az ünnepélyes megnyitót kedden délelőtt tartották a helyszínen, ahol felcsendült a már említett dal is, amit kifejezetten erre az alkalomra írtak.

Ünnepi beszédében a polgármester úgy fogalmazott: göröngyös út vezetett eddig, gyakorlatilag előbb tudták azt, hogyan fogják elnevezni az intézményt, mint hogy ki fogja felépíteni. „Ha elég állhatatosak vagyunk, akkor megtaláljuk, hogy kikkel valósítsuk meg az álmainkat” – mondta Porga Gyula, utalva arra, hogy a Magyar Katolikus Szeretetszolgálat olyan partnerük lett a projektben, akikkel céljaik és értékrendjük is megegyezik. Az intézmény segítséget nyújt a koraszülött gyermekeknek a fejlődésben, és egyben a szüleiknek is reményt ad. Ez pedig egybevág Veszprém azon céljaival, hogy az európai élhetőségi rangsorban minél előrébb kerüljenek az évtized végére – mondta a városvezető.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek szintén az együttműködést méltatta, és kiemelte, hogy a katolikus egyház két olyan szervezetet is fenntart, akik a civil életben segítik az ilyen és ehhez hasonló társadalmilag hasznos munkát. Az egyik a Katolikus Caritas, valamint a Szeretetszolgálat, amely szakmailag is a legmagasabb szintet képviseli.

Utóbbi szervezet részéről a főigazgató, dr. Vajda Norbert is részt vett az ünnepségen. Beszédében úgy fogalmazott: a Katolikus Szeretetszolgálat már hetvenöt éve van jelen a magyar társadalomban, és vallják, hogy a fogantatástól az élet végéig lehetnek olyan pillanatok, amikor valakinek segítségre van szüksége, ilyenkor pedig ők ott akarnak lenni.

Veszprém városban egyébként ez az első intézmény, ahol fenntartóként és szakmai vezetőként megjelennek, megyei szinten viszont az idősgondozásban már letették a névjegyüket korábban.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ezt, a város és a Szeretetszolgálat közti együttműködést dicsérte, ami szerinte egy tartós szövetség lesz, és egy újabb bizonyítéka annak, hogy Veszprémben képesek az álmokat valóra váltani, még akkor is, ha nem egyszerű az odavezető út.

A Bara-ház intézményvezetője, dr. Mátay Lilla megköszönte az intézmény létrehozásában részt vevők munkáját, és kitért a konkrét működés részleteire is. Eszerint 22 alkalmazottal – pszichológusokkal, gyógy- és fejlesztőpedagógusokkal, konduktorokkal – végzik a munkájukat, és már a megnyitás előtt több mint száz család érdeklődött a szolgáltatás felől, ahová orvosi beutalóval lehet jelentkezni.

Az intézményben állapotfelmérést is végeznek és a kisgyermekek fejlesztése is itt történik majd. Klasszikus alapokon nyugvó munka, de korszerű eljárásokat is alkalmazva végzik a feladatukat – mondta az intézményvezető.

Az ünnepség további részében leleplezték az ötletgazda, Börzsei Barbara bronztábláját is, majd különböző kulturális előadásokkal felléptek olyan fiatalok, akik korábban maguk is koraszülöttként jöttek a világra, ma mégis teljesértékű életet élhetnek.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint

Vissza az oldal tetejére >>