Ugrás a fő tartalomhoz

Ranolder-díj négy kitűnő veszprémi pedagógus munkájáért

Közéleti hírek - 2024.06.14.

Négy pedagógus vehetett át elismerést a városi pedagógusnap alkalmából tartott ünnepségen csütörtökön a Lovassy László Gimnáziumban. Az elismerést idén Jelinkóné Hackl Hedvig, Németh Csilla Marianna, Pethő Imre és Sándor Edit érdemelte ki.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében elmondta, szép, több évtizedes hagyomány Veszprémben, hogy a pedagógusoknak megköszönik a mögöttünk hagyott esztendőben végzett munkájukat. Megköszönik azt, amit tettek ezért a városért. Kijelentette, a pandémia idején érezték meg a szülők igazán, hogy mi az, amit pedagógusainknak köszönhetünk. Akkor szembesültünk azzal, hogy mi az a munka, amivel egy pedagógusnak nap mint nap meg kell küzdenie az iskolában. Ugyanakkor a mögöttünk hagyott sikerekben is óriási szerepük van a pedagógusoknak. Az, hogy Veszprém ilyen erős közösséggé tudott válni, nem önmagától való, hanem azért is van, mert a veszprémi pedagógusok és a város közössége erős. Ám szerinte nemcsak a látványos sikerek köszönhetőek az oktatóknak, hanem a nehéz pillanatokban is segítő kezet nyújtanak, akár egy jó gondolattal.

Porga Gyula mindezek mellett megköszönte a veszprémi pedagógusok hűségét is, hiszen ma divat kidobni tárgyakat, kapcsolatokat, ám szerinte fontos a közösség megtartó ereje, amiben a hűségnek óriási jelentősége van. 

A hagyományoknak megfelelően a pedagógusnapi ünnepségen adták át a Ranolder-díjat, amelyet az oktatás és a nevelés területén vagy annak segítésében Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerző személyek munkájának elismeréseként adományoz a városi közgyűlés.

Ranolder-díjat kapott Jelinkóné Hackl Hedvig, akinek pedagógusi és vezetői pályája elválaszthatatlanul összeforr a Gyulaffy Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola történetével. Olyan jelentős képviselője ő az intézmény létének, aki meghatározza az iskola német nemzetiségi arculatát, aki aktív részese volt a hagyományok kialakításának, és aki összekötő kapocsként képes volt a nemzetiségi tagozatot helyi és tágabb nemzetiségi létbe integrálni.

Elismerést vehetett át Németh Csilla Marianna. Első diplomáját vegyészmérnökként szerezte, majd 1987-ben, Szombathelyen végzett magyar nyelv és irodalom szakon, melyet követően azonnal el is helyezkedett a Rózsa Úti Általános Iskolában, amely testületének azóta is tagja. Németh Csilla Marianna olyan pedagógus, aki odaadással, hozzáértéssel és szeretettel végzi munkáját. Szakmailag felkészült, hivatásában elkötelezett, maximálisan figyelembe veszi tanítványai életkori sajátosságait, egyéni adottságait, és megkeresi azt az utat, amellyel a legtöbb sikerélményhez juttathatja a gyerekeket. Távollétében az iskola igazgatója vette át az elismerést.

Ugyancsak Ranolder-dijban részesült Pethő Imre, aki az ELTE történelem–földrajz szakán, majd később történész szakon végzett. Ezt követően a Nyugat-Magyarországi Egyetemen mentortanár-képzettséget szerzett. Tanítani visszatért abba az intézménybe, ahol középiskolai tanulmányait folytatta. Pethő Imre immáron 31. évét tölti a tanári pályán a Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik–Venesz Technikumában. Született tanár, akiben semmi tanáros nincs. Kötetlen, közvetlen légkörben tanít, diákjait kollégáinak tekinti, akiktől sokat tanul.

Sándor Edit 1989-ben szerzett óvodapedagógus-diplomát az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola Soproni Óvóképző Intézetében, ahol módszertani és gyakorlati ismereteit széleskörű elméleti tudással gazdagította. Az egri Eszterházy Károly Főiskola egyéni bánásmódot igénylő gyermekek fejlesztőpedagógiája szakirányú képzésen 2003-ban sikeres szakvizsgát tett, majd 2012 decemberében újabb szakvizsgát szerzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakán.

Az eseményen a nyugdíjasklub tevékenységét támogatók munkájának elismeréseként a Dr. Borsi Lőrinc-emlékplakettet idén Milló Ildikó vehette át.

Ünnepi műsort a Lovassy Kamarazenekar adott. 

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos

Vissza az oldal tetejére >>