Ugrás a fő tartalomhoz

Erasmus+ (A jövő médiája)

Erasmus X

A jövő médiája (Media of the Future) – nemzetközi ifjúsági csereprogram

Az Európai Unió Erasmus+ KA1 mobilitási programjának keretében Veszprém Önkormányzata – hat európai város összesen hét szervezetével közösen – 2021-ben küldő szervezetként részt vett „A jövő médiája” (Media of the Future) című nemzetközi ifjúsági csereprogramban. Az egyhetes műhelymunka a bulgáriai Vratsa városában valósult meg 2021. augusztus 27. és szeptember 3. között. Veszprém Önkormányzata révén öt magyar fiatal vett részt az eseményen.

Célkitűzés: Az általános médiaműveltség szintje napjainkban sokak szerint nem megfelelő, miközben az információk megtévesztő bemutatásának újabb módszerei látnak napvilágot, csökken a sajtóba vetett bizalom és a sajtószabadság szintje, ezért Európának újra kell értékelnie, hogy mit jelent a média, és mit nyújt közönségének a jövőben – hogyan fog bizalmat építeni, ügyeket felkutatni és fenntartani magát egy változó környezetben. Különösen a fiatalokat kell bevonni ebbe a folyamatba, akiknek meg kell találniuk a saját értelmezésüket a médiáról, annak előállításáról és az életükre gyakorolt hatásáról.

A partnerség szervezetei hét uniós és azon kívüli országban működnek, amelyek közül néhány a médiaműveltség és a sajtószabadság terén is az alacsonyabb, néhány pedig a magasabb ranglétrán áll. Ez lehetővé tette, hogy a nagyon különböző kultúrákból érkező fiatalok megismerjék egymást, és megértsék, hogy a médiát hogyan látják más-más környezetben, az EU-n belül és kívül, és ezen a megértésen keresztül segítsék egymást a média jövőjének megteremtésében a résztvevő országokban.

Tevékenységek: A program során a küldő szervezetek által delegált fiatalok a modern média működésével ismerkedtek, különböző médiaanyagok (interjúk, podcast-ok, cikkek, videók) elkészítésével kísérleteztek helyi médiaszakemberek segítségével, és együtt gondolkodtak a jövő médiájáról.

A nem formális oktatási módszerek, valamint a gyakorlati tapasztalatszerzés, a területen dolgozó szakemberekkel való munka és a közös alkotás folyamata révén a résztvevők új készségeket szereztek, és a maguk alkotta médiatermékek segítségével ezeket a tapasztalatokat átadták más európai fiataloknak is.

Partnerek:

– The Future Now ifjúsági szervezet (Bulgária, Szófia) – vezető partner
– Alpiko Publishing (Bulgária, Vratsa)
– Celje Youth Center ifjúsági szervezet (Celje, Szlovénia)
– European Dialogue civil szervezet (Szlovákia, Trnava/Nagyszombat)
– Diaconia egyházi szociális szervezet (Moldova, Chisinau/Kisjenő)
– MUNDUS Egyesület (Spanyolország, Barcelona)
– TDM 2000 Egyesület (Olaszország, Cagliari)

Támogatás: utazási hozzájárulás (max. 275 EUR/résztvevő), valamint a program, a teljes ellátás és a Bulgárián belüli utazás biztosítása.

A projektet az Erasmus+ KA1 2020-1-BG01-KA105-078226 számú programja finanszírozta.

A projekt megvalósítása: 2020. május 1-én kezdődött és 2022. április 30-án zárult.

Letölthető dokumentum:

Future

A jövő médiája (angol) (850.41 kB)

Past

A múlt médiája (angol) (2.93 MB)

Vissza az oldal tetejére >>