Ugrás a fő tartalomhoz

Sikerrel zárult az új ifjúsági stratégia megalkotása

Közéleti hírek - 2023.10.07.

A fiatalok bevonásával alkották meg a város új ifjúsági stratégiáját, amit múlt héten el is fogadott a közgyűlés. A koncepció kialakításában részt vevő fiatalok szerdán a Fotonban zárták a projektet.

A 2014-ben elfogadott ifjúsági stratégia megérett az újragondolásra, aktualizálásra: ezt a munkát a fiatalok bevonásával végezték el az elmúlt években.

A résztvevők a ReYouth elnevezésű Erasmus+ ifjúsági részvételi projekt keretében mondhatták el véleményüket, alakíthatták a végül szeptember végén elfogadott dokumentum tartalmát. A végleges szöveg összesen 245 fiatal, valamint 55 döntéshozó és ifjúságügyben érintett szakember részvételével, Veszprém Város Ifjúsági Kerekasztala bevonásával született meg.

– Azt szerettük volna, hogy a mostani stratégia valóban a fiatalokról szóljon és ők fogalmazzák meg azt, hogy milyen Veszprémben szeretnének élni a következő években, milyen problémákat látnak a saját életükben, és akár megoldási javaslatokat is megfogalmazzanak. Nagyon örülünk annak, hogy több száz fiatalt sikerült elérni, és sokan aktívan részt vettek a koncepció létrehozásában. Várjuk őket a jövőben is, hogy közösen hajtsuk végre a megfogalmazott célokat

– nyilatkozta Hegedűs Barbara alpolgármester a szerdai zárórendezvényen. 

A stratégia öt fő területre összpontosít. Erősítenék a fiatalok részvételét a közéletben, különösen az őket érintő döntések előkészítésében. Szórakozási és sportolási lehetőségeket teremtenének, illetve dolgoznának a létező lehetőségek népszerűsítésén. 

A harmadik terület a környezetvédelem. A fiatalok számára fontos a természeti értékek megóvása, a fenntarthatóság viszont még mindig nem kap kellő hangsúlyt az oktatásban, és a természetkárosítók ellen sem elég hatékony a fellépés. 

Nagyobb figyelmet szentelnének a közösségi tereknek. A koncepcióban úgy fogalmaznak, hogy bár léteznek fiatalokat megszólító közösségi helyek, ezek száma, nagysága, felszereltsége fizikailag sem elégséges. 

Végül pedig az önálló élet megteremtésének támogatása kapott fókuszt. Sok fiatal szorong az anyagi biztonság, a munkalehetőségek miatt, ráadásul a magas lakásárak nehéz helyzetbe hozzák a pályakezdőket, és egyre nehezebb finanszírozni az otthonról elköltözés költségeit. 

A problémák kezelésére eszközöket is felvázol a koncepció. Ezek között szerepel egy ifjúsági információs központ létrehozása, ezáltal állandó helyszín valamint mobilalkalmazás jönne létre a tájékozódásra és a döntéshozatal véleményezésére. Városi ifjúsági parlamentet alakítanának, a Városi Ifjúsági Keret terhére a fiatalok által létrehozott projekteket támogatna az önkormányzat.  

A szabadidős lehetőségek népszerűsítésére ifjúsági térképet hoznának létre. Az ifjúsággal foglalkozó szervezetek, sportszervezetek bevonásával hétvégi éjszakai programok szerveznének közösségi terekben, sportlétesítményekben. Az ötletek között felmerült ifjúsági bál, kertmozi, gördeszkapark létrehozása, valamint a Gyárkert feltöltése fiatalokat megmozgató programokkal. 

A környezetvédelem terén a szemléletformáló rendezvények mellett az iskolaudvarok zöldítésével, a szabadban zajló tanórákkal, tematikus vetélkedőkkel lépnének előre. Megnyitnák a közintézmények kertjeit a városi nyilvánosság előtt (erre jó példa a közelmúltból a Lovassy új sportpályája), emellett tematikus, többgenerációs rekreációs lehetőségeket teremtenének a városban.

Az önálló élet elkezdésének támogatása terén az első lakáshoz jutás támogatása, fecskelakás program, a kollégiumok felújítása, ösztöndíjak létrehozása és a fiatal vállalkozók támogatása is bekerült a koncepcióba. 

Megkérdeztünk a stratégia megalkotásában aktívan résztvevő fiatalokat is, számukra melyek voltak a legfontosabb területek. 

“Szívügyem, hogy minél több közösségi tér legyen, minél jobban ki lehessen használni ezeket és népszerűvé váljanak” – fogalmazott Lakatos Janka, a VEDIÖK (Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat) elnöke. Kifejtette: a munka során ez egy központi téma volt; elhangzott, hogy milyen közösségi terek léteznek jelenleg, miben kellene fejleszteni őket. Létre fognak hozni egy platformot, ahol ezeket összegyűjtik. 

Morvai Levente számára egy a programokat összesítő platform létrehozása volt a legfontosabb, mert azt tapasztalja, hogy bár a város tele van lehetőségekkel, fájdalmasan kevesen tudnak ezekről. Úgy gondolja, egy aktívan frissített felület kifejezetten előremutató lesz. Sokat jelentett számára az is, hogy a koncepció kidolgozása nagy teret adott a fiatalok véleményének. Mint mondta, gyakran találkozott elégedetlenkedőkkel – őket is arra biztatta, hogy csatlakozzanak a munkához, mondják el véleményüket, mert a város hallgat a fiatalokra, és az ő véleményük mentén próbálja formálni a jövőjét.

Letölthető dokumentum:

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba
Domján Attila (archív)

Vissza a Hangadó projekt oldalára >>