Ugrás a fő tartalomhoz

Erasmus+ (Hangadó)

Reyouth Logo Color02

Az Európai Unió Erasmus+ ifjúsági részvételi tevékenységek (KA154-YOU) felhívása keretében Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 52.578 euró maximális összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Eu Tamogatas

A projekt időtartama: 12 hónap
Megvalósítási időszak: 2022. július 1 – 2023. október 31.
Összköltségvetés: 52 578 euró maximális összegű pályázati támogatás (80% előfinanszírozás)
Támogatási Szerződés száma: 2022-1-HU01-KA154-YOU-000071338

Az ebben a kategóriában megvalósuló projektek általános célkitűzése, hogy demokratikus részvételre ösztönözzék a fiatalokat, előmozdítsa a fiatalok és döntéshozók között zajló dialógust és nemformális tanulási formák által új készségekhez segítse a résztvevőket.

A Hangadó projekt fő célja

Az ifjúsági részvételi projekt nagyban hozzájárult a város 2014-ben készült városi Ifjúsági Koncepciójának megújításához. A megújítás célja az volt, hogy az ifjúságot segítő helyi szolgáltatásokat, ellátandó feladatokat a fiatalok aktuális igényei alapján, velük dialógust folytatva az Önkormányzat újra meghatározza, számba vegye a lehetséges megoldási módozatokat és megoldási javaslatokat dolgozzon ki.

A projekt keretein kívül elkészült veszprémi ifjúsági felmérés eredményeire támaszkodva a Hangadó a fiatalok és döntéshozók párbeszédét valósította meg, számos esemény – pl. nyitóesemény, műhelymunkák, hazai tanulmányút Óbudára és Egerbe, ifjúsági konferencia, záróesemény – keretei között, figyelembe véve az Európai Unió Ifjúsági Stratégiáját és az ENSZ fenntarthatósági fejlődési céljait is. A projektben mintegy 70 döntéshozó, ifjúsági szakember és több mint 240 fiatal vett részt.

A projektesemények eredményei alapján a bevont fiatalok és döntéshozók, ifjúsági szakemberek a Lélektér Alapítvány és a Hétfa Kutatóintézet közreműködésével közösen összeállítottak egy javaslatot a koncepció megújítására, ami alapján elkészült Veszprém új Ifjúsági Stratégiája. A stratégiát Veszprém Város Ifjúsági Kerekasztala és a projektben közreműködő helyi szervezetek véleményezték, majd a Közgyűlés 2023 őszén elfogadta.

Az új Ifjúsági Stratégia megvalósulását 2024 elejétől egy monitoring munkacsoport követi nyomon. A munkacsoportba ifjúsági és egyéb érintett szervezeteket fog meghívni az önkormányzat a széleskörű együttműködés érdekében.

Közreműködő szervezetek

A projektmenedzsment-feladatokat és a döntéshozók bevonásának feladatát Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata látja el.

A projektesemények szakmai előkészítését a Lélektér Alapítvány koordinálja egy fiatalokból álló Projektirányító Csoport (kb. 12 fő) közreműködésével, melynek tagjai az események fiatalbarát tervezésében, lebonyolításában, további fiatalok bevonásában segítenek.

Az alapítvány a projektesemények szakmai lebonyolításának felelőse és számos esemény szakmai megvalósítója, egyes műhelymunkák pedig a támogató szervezetek szakmai közreműködésével valósulnak meg.

A projekt szakmai megvalósítása, fiatalok bevonása, a projekt és eredményei népszerűsítése kapcsán a Lélektér Alapítvány szakmai koordinációja mellett több szervezet is hozzájárult a projekt sikeréhez:

– Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény
– AutiSpektrum Egyesület
– Veszprémi Diák és Ifjúsági Önkormányzat,
– Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok Társasága,
– Pannon Egyetem
– Műszakiak Országos Környezetvédelmi Egyesülete
– Mozgássérültek Aktív Egyesülete
– Mozgáskorlátozottak és Barátaik Balatonfüredi Egyesülete
– veszprémi általános- és középiskolák.

Tervezzük a Pannon Egyetem és a helyi, illetve a környékbeli oktatási intézmények bevonását is.

Két tanulmányút hazai városokba szintén a program része, a két város önkormányzatával, ifjúsági szervezetével együttműködve.

Célcsoportok: Veszprém és 30 km-es körzetének fiataljai: 13–30 éves korosztály

Az ifjúsági korosztállyal kapcsolatos döntések meghozatalára jogosult helyi döntéshozók és szakemberek: Veszprém PM Hivatal dolgozói, önkormányzati képviselők, városi intézmények, a koncepció által érintett szektorok, ifjúsági szervezetek, fiatalokkal is foglalkozó szervezetek képviselői.

További információ:

Knauer Anna projektkoordinátor
e-mail: 

Adatvédelem: Veszprém Megyei Jogú Város Adatkezelési tájékoztató >>


Projektesemények

 

Közgyűlési beszámoló és interjú az új ifjúsági stratégiáról (Veszprém Televízió)


Sajto Nulla

Megújult Veszprém Ifjúsági stratégiája (videóval)

Az Ifjúsági Stratégia 245 fiatal, valamint 67 döntéshozó és ifjúságügyben érintett szakember részvételével, illetve Veszprém Város Ifjúsági Kerekasztala bevonásával született meg.


231005 Ifj02

Sikerrel zárult az új ifjúsági stratégia megalkotása

A fiatalok bevonásával készült el a város új ifjúsági stratégiája, amit múlt héten el is fogadott a közgyűlés. A munkában részt vevő fiatalok szerdán a Fotonban zárták a projektet.


230929 Kozgy01

Új igazgató a Kabóca élén és új ifjúsági stratégia

A nyári szünet utáni első közgyűlését tartotta csötörtökön az önkormányzat, ahol elfogadták az új ifjúsági stratégiát is.


230911 Ifj02

Célegyenesben Veszprém új ifjúsági koncepciója

Ennyire talán még soha nem szólhattak bele a fiatalok, hogy milyen legyen Veszprém a jövőben. Az utolsó simításokat végzik a város új ifjúsági koncepcióján.


Youthpass Logo

Mire jó a Youthpass tanúsítvány?
Ajánljuk, ha legalább három projekteseményen részt veszel.


Reyouth Podcast

ReYouth konferencia Veszprémben – Podcast

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, majd Hegedűs Barbara alpolgármester köszönti a résztvevőket.


2023 Reyouth02

Ifjúsági koncepció – bevonják a fiatalokat

A város megújuló ifjúsági koncepciójáról tartottak tanácskozást fiatalok részvételével szerdán a Hangvillában. A ReYouth elnevezésű projekten egy éve dolgoznak a helyi fiatalok a Lélektér Alapítvánnyal és az önkormányzattal.


230616 Ifj03

Az utolsó simításokat végzik a város ifjúsági koncepcióján

A 2023. június 14-én, szerdán tartott rendezvényen résztvevő fiatalok megismerhették és hozzászólhattak a formálódó ifjúsági koncepcióhoz, amin egy éve dolgozik már a polgármesteri hivatal és a Lélektér Alapítvány.


Erasmus Meghivo

We are the ReYouth Veszprém – Hangadó meghívó

Az Erasmus+ / Hangadó projekt eseménye
Időpont: 2023. június 14., szerda, 9:30–13:00 óra, majd ebéd
Helyszín: Veszprém – Expresszó, Brusznyai Árpád u. 2.


Képgaléria – ReYouth

Vissza az oldal tetejére >>