Ugrás a fő tartalomhoz

Elektronikus ügyintézés

Biztonságos online ügyintézés a helyi önkormányzatoknál

Az E-önkormányzat portál (Portál) az ASP rendszert igénybe vevő települések ügyfelei számára biztosít elektronikus ügyintézési szolgáltatásokat.

Személyes megjelenés, postai sorban állás nélkül küldhetik be kérelmeiket, bevallásaikat, ellenőrizhetik adószámla kivonatukat, feldolgozott bevallásaikat megtekinthetik és ingyenesen fizethetnek bankkártyával adót, díjat, illetékeket a kiválasztott önkormányzatnál.

A Portál használata külön regisztrációt nem igényel. Első bejelentkezéskor a KAÜ-azonosítás (ügyfélkapus regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosítás) és az Általános Szolgáltatási Feltételek (ÁSZF) elfogadása után használható.

Az egyes funkciók használatáról a Tájékoztató a portálról menüben részletes leírás olvasható a számtalan lehetőségről, például:

 ÜGYINDÍTÁS   Hogyan tudok űrlapot kitölteni és beküldeni?

 ÜGYKÖVETÉS   Hogyan tudom megnézni, hol állnak az indított ügyeim?

 ADÓEGYENLEG LEKÉRDEZÉS   Hogyan tudom lekérdezni az adóegyenleget?

 ADÓK, DÍJAK, ILLETÉKEK BEFIZETÉSE  Bejelentkezés után kezdeményezhető

Tájékoztató elektronikus ügyintézésről

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata / Eplény Községi Önkormányzat és Veszprém Megyei Jogú Város Jegyzője / Eplény Községi Önkormányzat Jegyzője az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvénynek (a továbbiakban: törvény) megfelelően 2018. január 1-től biztosítja a törvényben meghatározott esetekben a természetes személyeknek az elektronikus ügyintézés lehetőségét.

A törvény 9.§(1) bekezdésében meghatározott szervek és személyek a bekezdésben meghatározott kivétellel elektronikus ügyintézésre kötelezettek. 

Honlapunkon folyamatosan tájékozatjuk az elektronikusan intézhető ügyekről, azokhoz szükséges feltételekről, az ügymenetről, a kitöltendő nyomtatványokról és azok hitelesítéséről.

Elektronikusan intézhető ügyek

– Az ügyfél – törvény, eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotott kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában – jogosult az elektronikus ügyintézést biztosító szerv előtt az ügyei intézése során ügyintézési cselekményeit elektronikus úton végezni, nyilatkozatait elektronikus úton megtenni.

– Nincs helye elektronikus ügyintézésnek azon eljárási cselekmények esetében, ahol törvény, eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotott kormányrendelet az ügyfél személyes megjelenését vagy meghatározott okiratok másként nem pótolható benyújtását kötelezővé teszi.

– Törvény, eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotott kormányrendelet az elektronikus ügyintézés lehetőségét csak annyiban korlátozhatja, ha az eljárás során az ügyfél személyes jelenléte vagy valamely okiratok másként nem pótolható benyújtása elengedhetetlen.

– Nincs helye elektronikus ügyintézésnek olyan eljárási cselekmény esetében, ahol ez nem értelmezhető.

– Nincs helye elektronikus ügyintézésnek olyan eljárás vagy eljárási cselekmény esetében, ahol ezt nemzetközi szerződés vagy az Európai Unió általános hatályú, közvetlenül alkalmazandó kötelező jogi aktusa kizárja.

– Nincs helye elektronikus ügyintézésnek olyan irat, okirat vagy más beadvány esetében, amely minősített adatot tartalmaz.

Kérelmek, nyilatkozatok, űrlapok elektronikus úton történő benyújtása

Az Önkormányzat és a jegyző az elektronikus kapcsolattartás során intézhető ügyekhez honlapunkon keresztül biztosítja a szükséges dokumentumok letöltését ÁNYK sablon vagy pdf űrlap formájában.

A letöltött dokumentációk ÁNYK szoftverrel vagy Acrobat Reader alkalmazással tölthetők ki a későbbiekben ismertetett módon.

Nagyon fontos felhívnunk a figyelmét, hogy:

– az elektronikus ügyintézés során csak hitelesített dokumentumokat fogadunk el. A dokumentumok hitelesítéséről a „Dokumentum Hitelesítése” tájékozatóban olvashat. Nem hitelesített dokumentum beküldése esetén ügyét csak ennek pótlása után tudja elindítani.

– az elektronikus ügyintézés során amennyiben az ügyhöz jogszabály illeték megfizetési kötelezettséget írt elő, azt az ügy megindítását követően ügyintézői információkat követően bankszámlaszámra történő befizetéssel teheti meg.

ÁNYK űrlapok kitöltése és benyújtása

ÁNYK űrlap kitöltésével kapcsolatos információkat a Dokumentum Hitelesítése tájékoztatóban talál.

PDF űrlapok kitöltése és benyújtása

A PDF űrlapok kitöltéséhez Acrobat Reader alkalmazásra lesz szüksége, mely itt, a jobb oldali oldalsávban letölthető.

A honlapon a rendszer automatikusan kiválasztja az operációs rendszernek és a böngészőnek megfelelő programverziót. Ügyeljen rá, hogy a felkínált egyéb szoftvereket ne telepítse, a jelölőnézetből vegye ki a pipát. Csak ezután indítsa a letöltést és telepítést!

A telepítést követően nyissa meg a letöltött űrlapot az Acrobat Reader alkalmazásban. A szoftver „Eszközök” menüpontjában „Kitöltés és aláírás” -t válassza ki. Ennek hatására a Reader lehetőséget biztosít az adatok beírására az egér adott mezőbe történő mozgatását követően a szöveg beírásával.

Az űrlap kitöltését követően mentse el az űrlapot és az alábbi Dokumentum Hitelesítése tájékoztatóban található 3 hitelesítési mód közül válassza ki az Ön számára szimpatikus és kivitelezhető módot, majd a hitelesített űrlapot az ePapír szolgáltatáson keresztül jutassa el a Hivatal számára.


Letölthető dokumentum:

Vissza az oldal tetejére >>