Ugrás a fő tartalomhoz

Közlekedési infrastruktúra-fejlesztés Veszprémben

A projekt címe: „Közlekedési infrastruktúra-fejlesztés Veszprémben körforgalmú csomópontépítéssel és hídfelújítással”

A projekt azonosító száma: KDOP 2009-4.2.1/B-09-2009-0012

A kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A szerződött támogatás összege: 391.887.498 forint

A projekt megvalósítás időpontja: 2010. szeptember 9. – 2013. március 1.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Programjának keretében.

A projekt tartalmának bemutatása:

A város közlekedésfejlesztési stratégiájához szervesen kapcsolódó projekt célja a megyeszékhely belvárosában létrejövő dinamikus közlekedés megvalósítása, valamint a környezeti terhelés csökkentése volt.

A projekt 2 helyszíne a Veszprém Budapest út – Jutasi úti jelzőlámpás csomópontja és a Szent István völgyhíd.

A projekt eredményeképpen Veszprém belvárosának egyik legforgalmasabb lámpás kereszteződése öt ágú körforgalommá alakult át, továbbá felújításra került a város meghatározó jelképe, a Szent István völgyhíd.

A csomópont a volt 8-as főút nyomvonala, országos jelentőségű, és mint ilyen a város K-NY-i irányú főtengelyeként kiemelt szerepe van az átmenő forgalom levezetésében. A város legterheltebb csomópontján egy ötágú körforgalmú csomópont került kiépítésre, külön a jelentős autóbusz közlekedés számára kialakított kanyarodósávval. A csomópontba a Jutasi út Északról jövő ága, a Budapest út keleti és nyugati ága mellett déli oldalon becsatlakozik a Budapesti út – Almádi út összekötését biztosító útnyomvonal és közvetve az Ady E. utca, valamint a Hotellel szemben lévő parkoló terület, és az ahhoz csatlakozó Bezerédy és Ádám I. utcák bekötő útja. Az öt ág bevezetése minden irány megközelítését biztosítja. A gyalogos forgalom akadálymentes és biztonságos átvezetésére az újonnan megépült aluljáró szolgál, továbbá sor került parkolóhelyek, kerékpártárolók kialakítására, utcabútorok kihelyezésére, és a zöld felületek növelésére. 

A Szent István völgyhíd az ország egyik legnagyobb és legszebb völgyhídja, a város jelképe, 2005. óta műemlék. A városi forgalomban jelentős szerepet tölt be összekötve a keleti és nyugati városrészt, híd a Dózsa György utcán található. A Völgyhíd tartószerkezete és szigetelése újult meg a jelen infrastruktúra-fejlesztési pályázatnak köszönhetően.

Eu Infoblokk3 360

Vissza az oldal tetejére >>