Ugrás a fő tartalomhoz

Digitális Múzeum kialakítása a volt Dimitrov Művelődési Központ épületében

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: Digitális Múzeum kialakítása a volt Dimitrov Művelődési Központ épületében

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/199705

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt tartalmának bemutatása: 

Veszprém Megyei Jogú Város a jelenleg kihasználatlan, korábban Dimitrov Művelődési Központként működő épület hasznosítását határozta el a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros 2023. programsorozata keretében.

Az épületben a korábban elkészült tervdokumentációk alapján egy digitális élményközpont és kiállítási tér kerülhet kialakításra, melynek célja, hogy a XXI. század igényeinek megfelelő digitális kiállítótár és élményközpont jöhessen létre, ami az EKF programsorozat egyik legnépszerűbb attrakciója lehet.

Az épületben az alábbi fő funkciók kerülhetnek kialakításra az infrastrukturális fejlesztés keretében:

– a vetített immerzív tér („HEXAGON”)
– vendégfunkciókat is magába foglaló projektszoba („STUDIO”)
– interaktív digitális kiállítás
– a rendeltetésszerű használathoz szükséges egyéb kiegészítő létesítmények

A projekt fejlesztése nem érinti a teljes épületet, hanem annak kizárólag a déli épületszárnyát, a hatszögletű fejépületrészt, és a hozzá közvetlenül csatlakozó nyaktagot.

Tervezett beavatkozások:

1) Nyaktag:

  • Teljes esztétikai felújítás készül a nyaktag épületrész külső felületén. Ebben az épületrészben helyezkednek el az állandó tartózkodású helyiségek és a vizesblokkok, így ezekben a megfelelő fűtési energia és komfort rendelkezésre áll.
  • Új kijárat épül az udvar felé, és a meglévő lépcső kiegészül két új karral.
  • Az 1. és 2. emeleten egy-egy vizesblokk megmarad és felújításra kerül egymás felett, ezek kis kiegészítéssel meglévő állapotukban megmaradnak. Csak szaniter csere és mennyezet csere készül ezekben a helységekben. A szinteken található másik két vizesblokk teljes egészében kibontásra kerül.
  • A megmaradó vizesblokkokban mindenhol megmaradnak a padló- és falburkolatok.
  • A földszinten a meglévő WC blokkokban kiegészítő „facelift” jellegű kiegészítő festések készülnek, a belsőépítészeti koncepcióban szereplő megoldással. A vizesblokkban a meglévő fülkeajtók helyére egy új válaszfal vázrendszer kerül, belsőépítészeti koncepció szerinti frontokkal.
  • A meglévő aljzatokon a burkolatokat a szükséges helyeken pótlásra kerülnek.
  • Padlóréteg bontás csak az új lépcsőkarok környezetében valósul meg.
  • A mennyezetek a szükséges minimális mértékben kerülnek visszapótlásra.

2) Fejépület:

  • A fejépület területén a legnagyobb felújítási munkák az emeleten történnek, a földszint nagy része megmaradó szerkezet.
  • A földszinti padló és üvegfalak eredeti szerkezetei megmaradnak, ott felületi felújítások és hibajavítások valósulnak meg.
  • A főbejárati szélfogó üvegfalait korszerűsítésre kerülnek és ezzel együtt a szélfogó padlószerkezete is végleges megoldással kerül megújításra.
  • A bejárati homlokzat földszinti részén új fogadófelületek készülnek, az emeleten pedig az ablakok befalazása és a homlokzati meglévő rabic felület tisztítása után egységes új hálóerősítéses vakolat készül, hogy a felület sík legyen, és mind textúrájában mind színében egységes legyen.
  • Az emeleten a külső homlokzati fal teljes egészében korszerűsítésre kerül, egy a mellvédeket és attikafalat is letakaró polikarbonát homlokzati rendszer kerül kiépítésre
  • A belső térben a vetítőterem és az ahhoz kapcsolódó funkciók kiépítése történik a meglévő szerkezetek bontását/átalakítását/átépítését követően. Ezekben a terekben a kivitelezés során nagy figyelmet igénylő magas hanggátlású falak kerülnek kiépítésre.

Az épület a projektben bemutatott fejlesztést követően – ismét – országos szinten is ismert kulturális központtá válhat, így az ingatlan funkciója tovább viszi azt az elképzelést, ami az 1969. évben történt építése közben megfogalmazódott, azaz: a város és a térség művészeti és kulturális központjának a kiemelt és közkedvelt helyszíne legyen.