Ugrás a fő tartalomhoz

Volt ‘MÁV szálló’ épületének részleges felújítása

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: ,,Veszprém 2142. helyrajzi szám alatti ‘volt MÁV szálló’ épületének részleges felújítása”

Projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/927156

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A szerződött támogatás összege: 330.352.000.-

A támogatás mértéke %-ban: 100%

Projekt megvalósításának várható időszaka: 2022.07.01 – 2023.06.30

A projekt tartalmának bemutatása: 

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viseléséhez kapcsolódóan, a ,,Veszprém 2142. helyrajzi szám alatti „volt MÁV szálló” épületének részleges felújítása” című projekt megvalósítására kapott lehetőséget.

Az Európa Kulturális Fővárosa Programhoz csatlakozva a Veszprémi Vasútállomás környezetében is nagy változások történnek. A Jutasi út 30. és 32-es számú épületek elbontásával egy nagyobb szabad terület alakul ki a vasútállomás előtt, melynek tereprendezése és zöldfelületi megújítása révén egy szebb környezet várja majd a Veszprémbe látogatókat.

A Jutasi út 30-as számú épületben bérlakások kaptak helyet, mely 2022-ben elbontásra került. A Jutasi út 32. szám alatt a régi Posta épületében, régóta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Nappali Melegedő működik. Az egyesület jelenleg ezen a helyen biztosítja a közösségi együttlét, a pihenés, a személyes tisztálkodás, a ruházat tisztításának /mosoda/, az ételmelegítésnek és az információhoz való jutásnak a lehetőséget. Ez az épület is 2023-ban bontásra kerül, ezért egy új helyszínt kellett találni, mely ugyanazokkal a szolgáltatásokkal tudja segíteni a rászorulókat.

A Máv Munkásszálló épülete, mely a közelben helyezkedik el egy ideje kihasználatlanul állt. Földszintjének és az első emelet észak-keleti szárnyának belső felújításával, valamint a második emelet gépészeti helyiségének belső átalakításával egy új és komfortosabb környezettel tudnak segíteni az egyesület munkatársai a rászorulókon. A zöldfelület megújításával egy rendezettebb környezetet alakítanak ki az épület környékén.  Az új szárny közvetlenül tud kapcsolódni a szintén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Hajléktalanok Otthona és a 24 órás Egészségügyi Centrum, Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedék épületegyütteséhez.

Az épület földszinti részén helyet kap a drogambulancia rendelő helyisége, konyha, nappali melegedő, teakonyha, vizesblokkok.

Az első emelet egyik oldalán a szociális munkások irodái, termei, valamint tárgyaló, teakonyha és vizesblokk kap helyet, míg a másik oldalon a szociális munkások öltözői, vizesblokk, valamint a hajléktalanok által használt mosoda kerül kialakításra.

Jelenleg a projekt a kivitelezés fázisában van, a műszaki átadás megkezdődött és várhatóan május végével befejődnek a kivitelezési munkák.