Ugrás a fő tartalomhoz

Veszprémi Várbörtön felújítása

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: Veszprémi Várbörtön felújítása

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/506668

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt tartalmának bemutatása: 

Veszprém városa elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet, mely nem csak kulturális programok megszervezését jelenti, hanem az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások megvalósítását is. A tervek között szerepel a Várbörtön Múzeum fejlesztése. A 8200 Veszprém, Vár utca 19. sz alatti, 235. helyrajzi számú ingatlanon lévő épület -3. pince szintjének – Várbörtön Múzeum terei.

A meglévő épület korábban is Várbörtön Múzeumként kulturális célt szolgált, Az ingatlan régóta felújításra szorul, a teljeskörű építészeti felújítás tökéletesen alkalmassá teszi nagy létszámban érkező látogatók befogadására.

Veszprém Törvényszék -3. szintje tervezett felújításának egyik elsődleges célja az állagmegóvás, falszigetelési- és átalakítási munkák, a történeti értéket képviselő elemek konzerválása, szükség esetén restaurálása.

Jelen támogatási igény a Várbörtön Veszprémi Törvényszék épületében működő várbörtön múzeum új bejáratának kialakítása, és a múzeum belső tereinek felújítása, hogy méltó helyszín lehessen az ott megvalósuló kiállításnak.

A Várbörtön múzeum belső megújítása szoros koncepcionális és funkcionális kapcsolatban áll a Jókai u. 8. alatti Ruttner-ház tervezett felújításával (az udvari lift a -3. szintre érkezne meg akadálymentes megközelítést is biztosítva, új bejárati pontot létrehozva). Ehhez kapcsolódóan a 09-es helyiségben található ajtónyílás (amely eredetileg a többivel megegyező ablak volt, csak az őrbódé létesítésekor kimélyítették) 74 centiméterrel való további mélyítésével valósítható meg. Új feltárási pont kialakításával a Múzeum a tervezett várfalsétány felé is megnyílna a látogatók számára.

Legfőbb feladat épületszerkezeti szempontból a falakban lévő nedvesség eltávolítása és a falazatok, födémek, padlórétegrendek nedvesség elleni szigetelése, a 30-as helyiség fölötti csapadékvíz elvezetése és új rétegrend megadása, valamint a bent uralkodó légállapotok optimalizálása, állandósítása, hogy korszerű kiállítási funkciót el tudjon látni ez a szint.