Ugrás a fő tartalomhoz

Millenniumi emlékmű áthelyezése 2. ütem – burkolat helyreállítás

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: Millenniumi emlékmű áthelyezése 2. ütem – burkolat helyreállítás

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/903200

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt tartalmának bemutatása: 

Jelen kérelmet megelőzően támogatói döntés született a Millenniumi emlékmű áthelyezéséről az Óváros térről a Szabadság térre.

Az Óváros tér kettős – részben reprezentatív, részben szabadtéri rendezvénytérként történő – használata olykor nehézséget is jelentett, ennek volt köszönhető, hogy az emlékmű új helyen történő elhelyezésének kérdése már korábban is felmerült. A közös gondolkodás eredményeként a művész hozzájárulását adta az emlékmű új helyszínre történő áthelyezéséhez, ám ezt követően, rövid időn belül bekövetkezett halálára tekintettel, tiszteletből és kegyeleti okokból lemondtunk a megvalósításról. Az elmúlt tíz évben egyre nagyobb szerepet kapott az Óváros tér közösségi, rendezvénytéri funkciója, ezt a szempontot erősíti, hogy az EKF 2023 programjaiban kiemelt rendezvényi térként funkcionál az Óváros térnek ez a részlete. Továbbá időszerűvé és a megóvás szempontjából szükségessé is vált az alkotás teljeskörű restaurálása. A két évtized alatt keletkezett kisebb-nagyobb sérülések javításán túl az üvegprizmák felújítása, világításuk kialakítása stb. elengedhetetlen feltétele a kiemelésnek és az áthelyezésnek, mely 2023 decemberében meg is valósult.

Jelen kérelmünk célja az emlékmű elszállítását követően az Óváros tér rekonstruálása, eredeti állapotának helyreállítása az emlékmű alapjának elbontásával és a bazaltkő burkolat lerakásával a téren jelenleg is látható mintázat szerint.