Ugrás a fő tartalomhoz

Projektmegvalósítás – Vár u. 17.

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: Projektmegvalósítás és lebonyolítási feladatok – Vár utca 17.

Projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/206262;  ET-INF-2022/677805

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt tartalmának bemutatása: 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében egy újabb ikonikus veszprémi épület újult meg és kapott – az EKF céljainak megfelelően – olyan kulturális és művészeti funkciókat, amelyekkel hosszú éveken, évtizedeken át szolgálja majd Veszprém kulturális életét. A régi Várkert étterem és környezete teljesen új formát kapott; itt, a Foton audiovizuális centrumban nyitotta meg kapuit a város új médiaművészeti helyszíne, a f|x|r galéria és médialabor.

Az országosan védett műemlék épületet 1789-ben Simoga György megrendelésére emelték, és eredetileg istállónak használták. Ott, ahol akkor a lovakat szállásolták el, ma speciality kávézó működik. Az épületet 1985-ben bővítették, sokáig étterem működött benne; az egykori vendéglő teraszára építették most rá az ország egyik legmodernebb mozitermét, amely napi két vetítéssel várja a nézőket.

Nemcsak a belső tereket renoválták: látogatható lesz a függőkert, amit fűszernövényekkel ültettek be, és megújult a Tűztorony udvara is, ahol a gyilokjárót is teljesen lecserélték, valamint kialakítottak egy szabadtéri vetítőhelyet, így a jövőben kertmoziként is használható lesz. A Tűztorony maga így ismét megközelíthetővé vált, azt a továbbiakban is a Laczkó Dezső Múzeum üzemelteti, és hamarosan újra látogatható lesz.

A beruházás illeszkedik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program infrastrukturális fejlesztéseinek koncepciójába: egy régóta elhanyagolt épület újult meg és kapott új funkciókat, amelyek hozzájárulnak a város és a régió kulturális igényeinek kielégítéséhez és kínálatának növeléséhez.