Ugrás a fő tartalomhoz

Projektelőkészítési és lebonyolítási feladatok – Auer ház, Jutas-futókör, EKMK, Mártírok úti parkoló, Várkert – Tűztorony, Vár u. 17.

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: Projektelőkészítési és lebonyolítási feladatok – Auer ház, Jutas-futókör, EKMK, Mártírok úti parkoló, Várkert – Tűztorony, Vár u. 17.

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2021/8-4046

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt tartalmának bemutatása: 

A projekt keretében 5 épület fejlesztésének előkészítése (Auer-ház, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Jutas futókör, Mártírok parkolóház, Várkert -Tűztorony, Vár u. 17.) valósult meg az alábbi tevékenységekkel:

  • a fejlesztés megvalósításához szükséges tervek (felmérési tervek, szükség szerint vázlattervek, bejelentési tervek, engedélyezési tervek, kiviteli tervek), szakvélemények, diagnosztikai vizsgálatok és dokumentációk elkészítése;
  • a tervezés koordinációja, a tervellenőri és projektmenedzsment feladatok ellátása;
  • hatósági és közműszolgáltatói egyeztetések lefolytatása, eljárások nyomon követése, szükség szerint a fejlesztés megvalósításához szükséges szolgáltatói engedélyek, bejelentések megszerzéséhez szükséges tervdokumentációk elkészíttetése;
  • jogi, beszerzési, közbeszerzési és projektmenedzsment feladatok: a kivitelezésre, valamint a műszaki ellenőrzésre irányuló beszerzési, közbeszerzési feladatok teljes körű ellátása, közbeszerzési és jogi szolgáltatások bevonása és a velük történő szerződéskötések megvalósítása;
  • projekthez kapcsolódó, projektek megvalósításához szükséges egyéb feladatok ellátása, szolgáltatások megrendelése.

A Veszprém, Thököly Imre utca 1. szám alatti, 40. helyrajzi számú ingatlanon lévő főépület az „Auer” ház, a város híres szülöttének, a zenei iskolaalapító Auer Lipótnak a háza. Az ingatlan tulajdonjogának megszerzését követően, az Önkormányzat a meglévő – műemléki védettség alatt álló – lakóépület szállás funkcióvá történő átalakításával, az épület külső és belső felújításának tervezését, valamint kivitelezését kívánja megvalósítani oly módon, hogy a helyszín az EKF program során az örökséggondozási projektek részét képezze, és egyben a meghívott vendég előadóművészek számára szállás lehetőséget biztosítson.

„A veszprémi Haszkovó lakótelep közterületfejlesztése” című részletes megvalósíthatósági tanulmányban (Paradigma Ariadné, 2020. 11. 30.) foglaltak szerint a lakótelep teljes területén kialakításra kerül – többek között – egy futókör. A futókör nyomvonalát a tanulmány vizsgálta először és tett javaslatot annak kialakítására. A tanulmányban foglaltak és az időközben lefolytatott, illetve folyamatban lévő közösségi tervezés tapasztalataiból kiindulva a nyomvonal véglegesítése és megvalósítása a soron következő feladat.

A Veszprém, Komakút tér 3. szám, 5040. hrsz alatti Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyermekkönyvtári részlegének felújítása és a jelenleg raktárként hasznosított „lovagtermének” átalakítása a meglévő oktatási és kulturális terek kihasználtságát növeli, míg a lovagterem multifunkcionális hasznosítása új, többféle kulturális célra hasznosítható kapacitások létrejöttét biztosítja az intézmény számára. A felújítás, átalakítás során szükséges az épület falvizesedések megszüntetése, páratartalom csökkentése, gépészeti és elektromos rendszerek felülvizsgálata, szükség szerinti felújítása, cseréje. A felújítás célja egyben az akadálymentes munkakörnyezet javítása, energiatakarékos és költséghatékony üzemeltetése a fenntarthatóság érdekében.

Veszprém 4796. helyrajzi számú, valamint a kapcsolódó 4798. és 5011. helyrajzi számú ingatlanokon cél a meglévő parkolási kapacitások bővítése, többszintes, földfelszín feletti parkolóház építésével. A kapacitásbővítés javítja a belváros elérhetőségét és a Balaton irányából gépjárművel érkező látogatóforgalom számára biztosít megfelelő fedett, nyitott parkoló állásokat.

A meglévő, országosan védett Vár utca 17. szám alatti műemlék épület jelenleg használaton kívül áll. A fejlesztés célja az épület felújítása és kreatív alkotó- illetve előadóművészetek számára történő hasznosítása, valamint az épülethez kapcsolódó területek rendezése.