Ugrás a fő tartalomhoz

Az Auer-ház megújítása

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: ,,Auer ház megújítása”

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/581387

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A szerződött támogatás összege: 274. 249. 817,- Ft

A támogatás mértéke %-ban: 100%

A projekt tartalmának bemutatása: 

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viseléséhez kapcsolódóan, az ,,Auer ház megújítása” című projekt keretében az ingatlan átfogó fejlesztésének megvalósítására kapott lehetőséget.

A pályázat megvalósítása hozzájárul a kulturális örökség védelméhez azzal, hogy a fejlesztéssel érintett ingatlanban megvalósuló programsorozat közösségépítő és közösségfejlesztő hatással bír.

Veszprém MJV Önkormányzata az épületet 2021. évben vásárolta meg EKF forrásból azzal a céllal, hogy az épület az Európa Kulturális Fővárosa 2023. projekt évében művészotthonként funkcionáljon, valamint az udvaron szabadon átjárható közösségi tér jöjjön létre.

Jelen fejlesztés során a Veszprém, Thököly Imre utca 1. szám alatti, 40. helyrajzi számú ingatlanon meglévő, országosan védett műemlék épület – Auer Lipót szülőháza – teljes körű felújítása és az épület udvarának teljes rendezése tervezett olyan koncepcióval, hogy az udvar alkalmas legyen kisebb rendezvények megtartására és kiszolgálására.

A fejlesztés keretén belül megújításra kerül az ingatlan udvara, ahol egy mobil színpad és hozzá tartozó épített lelátó rész is létrejön. A terület alkalmas lesz különböző művészeti előadások lebonyolítására. Az épület udvara megnyitásra kerül a látogatók előtt, szinte beépül majd a belváros közterei közé. Ezzel az összenyitással Veszprém belvárosának közepén egy rendkívüli helyi kulturális értékekkel bíró közösségi tér jön létre.

Mivel az épület a világhírű magyar hegedűművész, zenepedagógus, karmester és zeneszerző Auer Lipót szülőháza, ezért számára is kulturális emléket állítva az épület keleti oldalán egy hangszerkészítő műhely kerül kialakításra, ami egy bemutatóterem funkcióval is rendelkezik, így a látogatók megismerkedhetnek különböző hangszerek – elsősorban a hegedű – készítésének mesterségével, művészetével.

A megújult Auer ház udvara a belváros egyik központi találkozási pontjává válhat. Az elkészülő beruházás az EKF programsorozat egyik kiemelt és nagy érdeklődéssel várt projekteleme lehet, ami hosszú távon kifejezheti azt a szellemiséget, amit Veszprém az EKF cím megpályázásakor vállalt.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet elnyert Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a programsorozat megvalósításával hozzájárul a kulturális örökség védelméhez.

Képgaléria