Ugrás a fő tartalomhoz

ActiCity Tánc- és Mozgásközpont

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: ActiCity Tánc- és Mozgásközpont

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2021/10-046

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt tartalmának bemutatása: 

Az ActiCity olyan új kulturális találkozási pont, amely nem csak helyet, hanem edzési és fellépési lehetőséget is biztosít a városban jelenleg több helyen, szűkösen működő tánc és mozgásművészeti csoportoknak. Klasszikus balett, különböző társastánc és néptánc formációk és az aktuális, divatos mozgásformák, mint például a ritmikus gimnasztika vagy a falmászás, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon működhetnek majd itt.

Az épületkomplexumban lesz hely a kisebbek mozgáskultúrájának fejlesztésére is, és a velük érkező szülők is hasznosan, sporttal, mozgással tölthetik majd idejüket vagy leülhetnek egy kávéra az újonnan kialakított kávézóban, sétálhatnak a megújuló angol parkban.

A cél, hogy a városban elszórtan működő, mozgásművészetekkel foglalkozó egyesületeket, csoportokat (klasszikus balett, néptánc, falmászás) egy helyre, egy házba terelve, méltó körülményeket biztosítva, létrejöhessen egy új és állandó helyszín, mely állandó otthont ad számukra. 

A 11,2 milliárd forintos beruházás az EKF kulturális infrastrukturális fejlesztések koncepcióját is méltón fejezi ki: egy, a város közepén csaknem két és fél évtizede üresen és romosan álló épület, a mindenki által ismert egykori Heim Pál gyermekkórház újult meg és kapott olyan új funkciókat, amelyek évtizedek múlva is hozzájárulnak a város és régió kulturális igényeinek kielégítéséhez.

A koncepció három alappillére: 

  • A főépület mely az 1900-as évek elején épült, külsőleg és belsőleg is úgy újult meg, hogy fontos stílusjegyeit megőrizze. A főbejárat az egyetem felől került kialakításra, ehhez kapcsolódik hozzá egy vasbeton és fém szerkezetű előépület, mely fogadja a látogatókat.
  • A B épület, mely közvetlenül a főépület mellett helyezkedik el, a nyolcvanas években mosodaként működött.  Egy üvegfolyosó kialakításával összekötésre került a főépülettel, így könnyen át lehet jutni anélkül, hogy ki kelljen menni az épületből a szabad térbe.
  • Továbbá a terület környezetének rendezése, a növényzet és zöldfelületek megtartása, a meglévő angol stílusú park megőrzése, mely révén lehetőség nyílik arra is, hogy a családok a belváros közelében egy nyugodt parkban tölthessék el szabadidejüket.

A terület városszövetbe illesztése, megnyitása az Erzsébet sétány és Egyetem utca irányába katalizátorként kelti életre a belvárosban kialakuló „zöld kulturális folyosót”, amely egy sétáló zóna lesz a kulturális negyed intézményei (Pannon Egyetem, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Petőfi Színház, Hangvilla, Csermák Antal Zeneiskola, Laczkó Dezső Múzeum) között.