Ugrás a fő tartalomhoz

Közösségi terek és közterületek fejlesztése Veszprémben

Ekf Vkek Korall

A projekt címe:  Közösségi terek és közterületek fejlesztése Veszprémben

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/215002

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt támogatás összege: 233.546.800 Ft

Támogatott tevékenység időtartama: 2023.06.01 – 2024.03.31.

A projekt tartalmának bemutatása

„Járj elől jó példával, egészséged és környezeted védelme érdekében menj minél többször biciklivel, rollerrel, busszal vagy sétálj, és bátoríts erre másokat is, elsősorban szüleidet!”

A projekt keretében egy több elemből álló fejlesztés valósul meg Veszprém több pontján. Ezen fejlesztések célja a városba érkező turisták fogadási feltételeinek javítása, a látogatók és a veszprémi lakosok komfortérzetének emelése.

A projekt lehetőséget ad a Jutasi lakótelepen álló KRESZ park felújítására. A beruházás keretében közlekedési táblák cseréje, továbbá új tartós burkolati jelek felfestése valósulmeg, illetve néhány helyen burkolatjavítás vált szükségessé. Ezen felül egy forgalomirányító közlekedési és egy vasúti átjáró jelzőlámpa rendszer, kerékpártámaszok, padok, hulladékgyűjtők, egy kerékpáros szervízpont, valamint a tájékoztató és információs táblák (többek között a közlekedés főbb szabályait bemutató tábla) kerülnek kihelyezésre. Megvalósul még egy fedett esőbeálló telepítése és kisebb kertészeti munkák elvégzése is.

A fent nevezett projekt keretében a Jutas lakótelepen (Görgey Artúr u.) és a Füredidombon (Mester u.) egy-egy zárt, teljes mértékben biztonságos kutyafuttató létrehozása valósul meg. A beruházás keretében a kerítéssel körbekerített területen kommunális hulladékgyűjtők, kutyaürülékgyűjtők, könnyen tisztítható, rágásbiztos padok, kutya WC-k, kerékpártárolók, ivókút, esőbeálló és házirendet és a nyitva tartást tartalmazó tábla kerülnek kihelyezésre. A két részre osztott kutyafuttató biztosítja egyrészt az ügyességi, agility sportpálya kialakítását, másrészt a szabad, szaladgálós, labdázós területet. Az agility pályán több játszóeszköz kerül telepítésre.

A belváros frekventált, forgalmas helyszínein 13 db növényláda (planténerek) elhelyezését teszi lehetővé a beruházás. A 13 db planténerből 5 db a Vár utcában, a Vár utcai épületek homlokzataihoz illő lágy pasztell színekben; 8 db a Kossuth utcán vidám, élénk színekben kerülnek elhelyezésre. A fejlesztés hozzájárul a városkép javításához, továbbá emelik a zöldfelületek minőségét.

A veszprémi vasútállomás (Jutasi út) és az Acticity Tánc- és Mozgásművészeti Központ (Hóvirág utca) közterületi, illetve közúti kapcsolatainak felújítási munkái során a projekt lehetővé teszi új szegélyek építését, valamint nagy felületű út és járda felújításokat. A felújítás szükséges mértékben magában foglalta a vízelvezetés felülvizsgálatát, víznyelők cseréjét, illetve az útpálya szerkezetbe épített közmű aknák felülvizsgálatát, cseréjét. A temető és Hóvirág utca közötti meglevő lépcső elbontása és térkő rámpa, egyoldali korlát kialakításával történő felújítása valósul meg.

Veszprém frekventált, forgalmas területein utcabútorok elhelyezése valósul meg, melynek keretében a közterületen 17 db pad, 14 db szemétgyűjtő edény, 1 db asztal és 4 db kutyaürülék gyűjtő edény kerül telepítésre. Az eszközök kihelyezése javítja a lakosság és a városba látogató vendégek komfort érzetét. A kihelyezett köztéri eszközök esztétikai értékük, térformáló hatásuk révén hozzájárulnak a veszprémi városkép alakításához.

Völgyikút játszótér megvalósításához szükséges előkészítő feladatok ellátását is tartalmazza a jelen projekt.