Ugrás a fő tartalomhoz

Ingatlanvásárlás Veszprém belvárosában az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program megvalósításához kapcsolódóan

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: Ingatlanvásárlás Veszprém belvárosában az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program megvalósításához kapcsolódóan

A projekt azonosítószáma: GF/JSZF/875/8/2020

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt tartalmának bemutatása: 

A Veszprém Európai Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz illeszkedve ingatlanvásárlások megvalósítása

Veszprém belterület 4061 hrsz. (természetben a Veszprém, Jutasi u. 3. alatt található ingatlan) és Veszprém belterület 4038/1 hrsz. (természetben a Veszprém, Arany János u. 2. szám alatt található ingatlan) ingatlanok megvásárlása (volt Balaton Bútorgyár területe):

A támogatásból megvásárolt ingatlanokon a későbbiekben rendezvényhelyszín kerül kialakításra az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat céljai szerint.

Az egykori bútorgyár több, mint két hektáros területe Veszprém belvárosában helyezkedik el, a buszpályaudvar, a vásárcsarnok, a Kossuth Lajos sétáló utca és a Balaton Pláza közvetlen szomszédságában.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as cím viselésének évében és a felvezető években számos olyan nagy tömegrendezvény tervezett, ami a történelmi belváros lezárásával valósul meg. A rendezvényekhez kapcsolódó infrastrukturális feltételek biztosítása az önkormányzat feladata. Az ilyen nagyrendezvények alkalmával, mint a nyitó- és záróesemények, valamint a 4 fő esemény (main event) több napig tartó időszakban kizárólag a gyalogos vendégforgalom számára lesznek megnyitva a belvárosi terek, parkoló felületek, közparkok és udvarok, ahol zenei színpadokon, kiállításokon és szabadéri kulturális programokon különböző helyszíneken egy időben vehetnek részt a vendégek, a város nyitott terein és kulturális intézményeiben. (Az események és rendezvények időpontjai, fellépői, pontos részletei jelenleg előkészítés alatt állnak). Az ilyen több tízezres létszámú, nagy forgalmat bonyolító események csak akkor tudnak megvalósulni, ha a fellépők, szervezők, szolgáltatók és a vendégek tömeges érkezésével és közlekedésével kapcsolatos forgalomnak megfelelő logisztikai kiszolgáló bázisa biztosított. A volt bútorgyári terület üres telke a belváros közepén az ilyen fő események megszervezésének elengedhetetlen infrastrukturális feltételeit tudja biztosítani, különös tekintettel a térségi rendezvényekre, ahol a Balaton-parti társrendezvényekkel való kapcsolattartásban és a közlekedési viszonyok folyamatos fenntartásában elengedhetetlen egy logisztikai organizációs bázis, ahol az érkezés-távozás, mint alapvető látogatói funkció igény szerint folyamatosan megoldható. A bútorgyári terület a megérkezés, tájékozódás, és a zavartalan lebonyolítást biztosító technikai személyzet (egészségügyi, műszaki, katasztrófavédelmi, rendészeti) is ezen a felületen tudja a folyamatos jelentétet biztosítani és a programok megszervezésével kapcsolatos anyagok, eszközök elosztásának és mozgatásának az infrastrukturális bázisa is biztosított.

Veszprém belterület 4073/3 hrsz. és Veszprém belterület 4073/3/A hrsz. (természetben a Veszprém, Budapest u. 8. szám alatt található ingatlan) ingatlanok megvásárlása (Szakszervezetek Háza):

A Szakszervezetek Háza (SZMT) Veszprém belvárosában található, jó fejlesztési lehetőségeket biztosító olyan ingatlan, amelyet a városrendezési és fejlesztési megfontolások alapján az egykori bútorgyár területével együtt kell kezelni. Az épület a bútorgyári terület mellett elhelyezkedő legjelentősebb épület és súlyponti szerepet tölt be a teljes belváros forgalmi viszonyait tekintve, éppen ezért tökéletesen megfelel annak a célnak, hogy az EKF 2023 programsorozat fesztiválhelyszínévé váljon. A nagyrendezvényekhez kapcsolódó érkező-távozó és folyamatosan mozgásban levő forgalom a bútorgyári terület mellett elhelyezkedő SZMT székházban kezdi meg a látogatói programot, oly módon, hogy a tájékozódáshoz szükséges információt és útbaigazítást itt tudja megszerezni, és már ezen a helyszínen részt vehet olyan programokon, amelyek felkészítik a későbbi vendégélményre. Az épület a kisebb közönséget vonzó kamarazenei, irodalmi programok helyszínének is kiválóan alkalmas, mivel az SZMT épületében olyan terek és leválasztható épületrészek is rendelkezésre állnak, ahol zenekari próbahelyszínek, kiállítások és közönségtalálkozók is megrendezésre kerülhetnek az időjárási viszonyoktól függetlenül.

Az EKF nagyprogramok látogatásával kapcsolatos logisztikai alapinfrastruktúra és látogatói központ funkciót, valamint az ehhez szükséges infrastrukturális feltételeket kívánja az Önkormányzat a helyszínen biztosítani.

Az ingatlanvásárlással érintett ingatlanokkal kapcsolatos tervezett fejlesztések keretében a programsorozathoz méltó rendezvényhelyszínek kialakítása a cél.