Ugrás a fő tartalomhoz

Nagy Sándor szoborfejek kihelyezése a Püspökkertben

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: Nagy Sándor szoborfejek kihelyezése a Püspökkertben

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/837689

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt tartalmának bemutatása:

Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont.

A 2017-ben elhunyt szobrászművész kompozíciójából összesen negyven darab kőből kifaragott fej került Veszprémbe. Ezeket a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg, és hosszabb előkészítés után végül a Színházkert északi oldala mellett döntöttek végleges helyszínéül.

Az Európa Kulturálos Fővárosa programsorozat közterületfejlesztési törekvéseinek célja amellett, hogy a közösség számára kihasználhatóak legyenek a találkozási pontok, az is fontos szempont, hogy esztétikusak és szépek legyenek ezek a terek. Ehhez a művészek és maga a művészet nyújt segítséget, hogy a jövő számára is értékeket teremthessen a város, ahogyan most Nagy Sándor – aki az idei esztendőben lett volna kereken száz éves – hagyatékának egy része is ezt teszi lehetővé.

A projektnek köszönhetően páratlan köztéri gyűjteménnyel gazdagodott most a város. A negyven portré egyenként is külön történetet mesél el számunkra, közösen pedig olyan monumentális műalkotást alkotnak a színházkert vöröskő támfalába ágyazva, amely ritka és gyönyörű esztétikai élményt nyújt mindenki számára, így állítva egy korszak névtelen hőseinek emléket.