Ugrás a fő tartalomhoz

Kiskuti Csárda felújítása

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: Kiskuti Csárda felújítása

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/727455

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt tartalmának bemutatása:

Veszprém egyik legrégebbi vendéglátóhelyének otthont adó épületet is bekapcsolját Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címhez kapcsolódó fejlesztései közé, így 2024 elejétől már vendégeket is fogad a Kiskuti Csárda.

A Kiskuti Csárda egyike Veszprém kultikus vendéglátóhelyeinek, az első írásos emlék 1830-ból származik, de a csárda történelme még ennél is régebbre, körülbelül 250-300 évre nyúlik vissza. Ráadásul a Veszprémvölgyi utca végén található épület az évszázadok alatt mindvégig vendéglátóhelyként működött.

Ezt az ikonikus épületet és az udvarát vásárolta meg a tavalyi év során a város, hogy az Európa Kulturális Főváros projekt keretében felújítsák és 2023-ra visszaállítsák eredeti funkciójába, mint egy hagyományos, a népi kultúra jegyeit magában hordozó vendéglátóhelyet.

Az épületet nem bontották el, de teljes felújításon esett át, csak néhány belső falat kellett eltávolítani a nyertes kivitelező cégnek, hogy helyet csináljanak az új konyhának, vizesblokknak és a közel 50 fős vendégtérnek belül. A teljes projekt viszont nem állt meg a Kiskuti csárda épületének falain belül. Hozzá tartozik egy majdnem 3500 négyzetméteres udvar is, ami szintén nem maradt érintetlenül a felújítás során.  A szabadidőparkot úgy alakították ki, hogy 60 ember is ki tud ülni a szabadban, valamint mobil színpad felállítására is lesz lehetőség, különböző rendezvények lebonyolításához, ennek a feltételeit is megépítette a Diorit – a közbeszerzésen nyertes Diorit Partner Kft. – , a gyerekeknek pedig játszóteret alakítottak ki.

A helyszín alkalmas népzenés és néptáncos kulturális programok megszervezésére, egyaránt kitűnő célpont a helyieknek, családoknak és az idelátogató turistáknak is.