Ugrás a fő tartalomhoz

Ingatlanvásárlás Veszprém belvárosában az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program megvalósításához kapcsolódóan

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: Ingatlanvásárlás Veszprém belvárosában az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program megvalósításához kapcsolódóan

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2021/1-4046

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

Projekt tartalmának bemutatása:

Veszprém belterület 23 hrsz. ingatlan vonatkozásában (volt Húsáruház területe)

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretén belül Veszprém városában tervezetten kialakításra került egy az általános iskolai korcsoportot célzó digitális élményközpont és tanműhely. A központban a 6-14 éves korcsoport számára szervezett bemutatókon, oktatásokon a modern technológiai eszközök kerülnek testközelbe és az élményszerű tanulási folyamaton keresztül bemutatásra. A látogatók tapasztalatot szerezhetnek – többek között – robotok programozásában, 3D nyomtatásban, a virtuális valóságot megjelenítő eszközök használatában.

Veszprém belterület 4726/2 hrsz. ingatlan vonatkozásában (volt Szikvíz parkoló)

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretén belül Veszprém városában tervezetten kialakításra kerül egy „Digitális Élményközpont”. A fejlesztés előkészítése során a múzeum helyszíneként több belvárosi ingatlan vizsgálatára is sor került, és a vizsgálati szempontrendszer (elhelyezkedés, telekméret, tulajdonosi szerkezet, közmű kapacitások, megvalósíthatóság időigénye, stb.) értékelés során tárgyi ingatlan kijelölése történt meg.

A világszerte népszerű digitális múzeumok mintájára egy hasonló funkciójú kiállítótér megépítése, berendezése és üzemeltetése valósul meg. Olyan takarékosan szerkesztett ház létrehozására törekedtek a projektgazdák, ahol a belső terek változatossága, élményszerűsége és használhatóságuk tág lehetőségei adják az épület igazi erejét. Az állandó és időszakos üzemeltetésű helyiségek leválasztása pedig az üzemeltetés gazdaságosságát eredményezi. Az egész létesítmény minden irányból akadálymentesített, a területen pedig összesen 158 db személygépjármű számára biztosítanak parkolási lehetőséget. 

A Digitális Élményközpont egyik legfontosabb missziója a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett a híres magyar és régiós festők bemutatása, nem csak szórakoztató, hanem edukatív jelleggel is, valamint kiemelt cél a képzőművészet iránt kevésbé érdeklődők számára az újszerű formátumon keresztül élvezhetővé, befogadhatóvá tenni a klasszikus képzőművészeti alkotásokat, a múzeum által közvetített kulturális, művészeti tartalmakat. A beruházás célja, hogy Veszprémet, magyarországi viszonylatban unikálissá, Európában kiemelt kreatívipari célponttá tegye.

Veszprém belterület 2551 hrsz. ingatlan vonatkozásában (Málta, volt postaépület)

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretén belül tervezetten megvalósul a veszprémi vasútállomás és közvetlen környezetének fejlesztése. A terület tulajdonosi szerkezete összetett, ezért a végrehajtás során folyamatos koordináció zajlik az érintett felek között.

A veszprémi vasútállomás fejlesztése az önkormányzat stratégiai célkitűzései közé tartozik, 2015-ben készült el az „Intermodális pályaudvar és kapcsolódó közösségi fejlesztések” című tanulmánykötet, mely kötet konkrét, tervszintű beavatkozási javaslatokat fogalmazott meg a kívánt célok elérésének érdekében. Az önkormányzat az EKF programsorozathoz igazodva a 2015-ben megfogalmazott fejlesztési elképzelések felülvizsgálatával és a jelenlegi helyzethez történő igazításával a tárgyi ingatlanon meglévő épület tulajdonjogának megszerzését és ezt követően az épület bontását tervezi megvalósítani. A bontást követően az ingatlanon környezetrendezésre kerül sor, méltó előteret és megérkezési helyzetet teremtve ezzel a városba vonattal érkező látogatók és lakók számára.

Veszprém külterület 0270/1, 0270/2, 0270/3, 0274/3, 0270/7 hrsz. ingatlan vonatkozásában (Kiskuti csárda)

A Veszprémvölgyi utca végén található ingatlancsoport egységes birtoktestet képez és fejlesztésük is csak egyben képzelhető el, így azonban egy olyan központ jöhet létre, ahol a népművészetek, a népdal és a népi játékok, valamint a tánc és a kézművesség hagyományaival lehet megismerkedni, és első sorban a fiatal gyerekek számára igyekszünk kiegészítő foglalkozásokat, szolgáltatásokat biztosítani. A természeti tájba jól illeszkedő épület nemcsak a hagyományőrzés központja lehet, de erdei iskolai foglalkozások is tarthatóak a helyszínen, ami a térségi tekeres-völgyi és csatári túraútvonalak kiindulópontja is egyben.

Az ingatlanvásárlással érintett ingatlanokkal kapcsolatos tervezett fejlesztések keretében a programsorozathoz méltó rendezvényhelyszínek kialakítása a cél.