Ugrás a fő tartalomhoz

Gyermekek biztonságos közlekedésének elősegítése

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: „Veszprémben élő és Veszprémbe látogató gyermekek nevelésének és biztonságos közlekedésének elősegítése az EKF évében”

A projekt azonosítószáma:  ET-INF-2022/613169

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A támogatás mértéke %-ban: 100%

A projekt tartalmának bemutatása: 

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viseléséhez kapcsolódóan, a ,,Veszprémben élő és Veszprémbe látogató gyermekek nevelésének és biztonságos közlekedésének elősegítése az EKF évében” című projekt keretében a Vilonya utcai és Csillag utcai parkoló felújítására kapott lehetőséget.

A Csillag úti óvoda közelében a Vilonyai utcában 9 db úttengellyel párhuzamos ingyenes parkoló létesül, a Csillag utcában 18 merőleges szintén ingyenes parkolót alakítunk ki. A gyalogos közlekedést segítve kijelölt gyalogátkelő készül.

A kiemelt szegélyeket a gyalogos csatlakozásoknál az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében legfeljebb 2 cm magasságra süllyesztjük. A Vilonyai-Sólyi-Csillag utcák kereszteződésénél létesülő gyalogátkelő mindkét oldalon megállító taktilis jelek elhelyezésére a vakok- és gyengénlátók segítésére. A kialakítandó parkolók közelében, a Csillag utcai óvoda Vilonyai utcai bejáratánal 1 db mozgáskorlátozott parkoló található, illetve a Vilonyai utca 2/B szám alatti gyermekorvosi rendelőnél is 1 db mozgáskorlátozott parkoló van.

A tervezett beruházás az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésével összefüggésben, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat megrendezéséhez szükséges létesítményfejlesztések, valamint azok megközelítését és működését segítő beruházás, a városban élő és a városba látogató gyermekek egészséges neveléséhez és fejlődéséhez szükséges feltételek kialakítását célozza meg, amellett, hogy az épített parkolóhelyek kialakítása új területek bevonásával, a rendezvényhelyszínek megközelíthetősége miatt is fontos.

Az új ingyenes parkolóhelyek kialakításának tekintetében egyértelműen kijelenthető, hogy minden veszprémi lakos haszonélvezője lesz a később megvalósított beruházásnak. A városban egyre több parkolóhelyre van szükség a megnövekedett forgalom és a nyilvántartásba vett gépjárművek száma alapján, mely körülményekhez a városnak folyamatosan igazodnia kell  a jövőben. A belváros peremén elhelyezett ingyenes parkolók a programévben és azt követően is leveszik a terhelést a belsőbb területekről.

Kivitelezés kezdete (munkaterület átadás dátuma): 2023. június

Kivitelezés zárása (műszaki átadás átvétel zárásának várható időpontja): 2023. szeptember

Az ingatlan tulajdonosa és egyben a beruházó: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

Kivitelező: VeszprémBer Építő Kft.

Beruházás lebonyolító: Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft.