Ugrás a fő tartalomhoz

Welcome Veszprém – turisztikai szolgáltatások fejlesztése

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: Welcome Veszprém – turisztikai szolgáltatások fejlesztése

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/818591

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt támogatás összege: 311.350.674 Ft

Támogatott tevékenység időtartama: 2022.09.19 – 2024.05.31.

A projekt tartalmának bemutatása

„Járj elől jó példával, egészséged és környezeted védelme érdekében menj minél többször
biciklivel, rollerrel, busszal, vagy sétálj, és bátoríts erre másokat is, elsősorban szüleidet!”

A projekt keretében egy több elemből álló fejlesztés történt Veszprém több pontján. A fejlesztések eredményeként olyan VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa (továbbiakban: EKF) cím viseléséhez méltó infrastrukturális beruházások, szoft programok és a programév kommunikációját erősítő elemek valósultak meg, melyek hozzájárultak Veszprém és a régió turistáinak fogadási feltételeinek és a látogatók és a helyi lakosok komfortérzetének javulásához. Továbbá a projekt hosszú távon hazai és nemzetközi szinten egyaránt növeli a Veszprémbe és a régióba látogatók körében térségünk ismertségét és vonzerejét.

A Veszprémi Turisztikai Egyesület olyan szakmai képzést valósított meg, mely a veszprémi turisztikai szektor szolgáltatóit készítette fel a 2023-as EKF évre több képzési modul keretében, hogy a megnövekedett turistaforgalmat és a speciális, EKF-hez kötődő igényeket maximálisan ki tudják szolgálni. Minden célcsoportnál a helyi érdekeltek mellett a régiós partnerek elérése is cél volt.

 A képzés 9 modulból állt, mely a következő témákban kerültek megszervezésre:

1. EKF információk és kulturális események
2. Régiós információk – turisztikai kínálat
3. Helyismeret
4. Szemléletformálás
5. Angol alapok – EKF narratíva
6. Online marketing
7. Konfliktuskezelés
8. Protokoll

A turisták fogadási feltételeit javító szolgáltatások projektelem keretében jött létre a „Rejtett Kincsek” elnevezésű POI pontok szöveges, képi bemutatása és hozzá tartozó három nyelvű hanganyag.

Szakértői csapat bevonásával megvalósult a keresztértékesítés és egységes városi jegyrendszer bevezetéséhez kapcsolódó operatív feladatok ellátása, városi szintű látogatómenedzsment és értékesítési rendszerek kialakítása. A feladat ellátása érdekében szorosan együttműködtek a városi intézményekkel, Veszprém MJV Önkormányzat Polgármesteri Hivatalával, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. munkatársaival.

A projekt egyik emblematikus elemeként készült el Veszprém legkedveltebb családbarát helyszíneit bemutató, Tokody Klára: Kalandozások a királynék városában című gyermek útikönyv. A könyv célja a 10 év alatti gyerekek szórakoztatása, érdeklődésük felkeltése, kultúrával való megismertetése, népszerűsíti Veszprém értékeit és utazásra ösztönzi a gyerekeket és szüleiket.

A gyerekkönyv elérhető a Veszprém Tourinform irodában, vagy a képre kattintva letölthető:

Kalandozasok

A helyi lakosság EKF-es programokról történő tájékoztatása érdekében a VEB2023 EKF-es havi programfüzet 25.000 példányszámban történő Veszprémi 7 Nap újság mellékleteként, 7 alkalommal történő városi terjesztése valósult meg.

Egy egységes, városi szintű információs táblarendszer kialakítása vált szükségessé, amely nemcsak a belvárosban, hanem más turisztikai vagy kulturális szempontból frekventált helyen is látható. A projektelem keretében 100 db útbaigazító-információs tábla panel felújítása, cseréje, 20 db új panel kihelyezése, illetve több száz új utcanévtábla kihelyezése valósult meg.

Veszprém városában levő városi térképek és információs táblák kreatív tartalmának cseréje és a térképek és információk frissítése valósult meg. A táblákon elhelyezett fóliacsere és tartószerkezetek megerősítése is megtörtént. A projektelem keretében frissítésre került 24 db térképes tábla és 15 db információs tábla is.

A projekt keretében Veszprém három turisztikailag frekventált helyszínén olyan önkiszolgáló online jegyvásárlásra alkalmas kioszk telepítése valósult meg, amelyek segítségével gyorsan és egyszerűen jegyet tud váltani az érdeklődő a felkínált eseményekre. A rendszer által biztosított jegy egy QR kód alapú jegy lesz, ezért a jelen projektelem keretében két intézmény részére 6 db QR-kód leolvasó beszerzése is megtörtént.

A kerékpáros infrastruktúra fejlesztése projektelem keretében a veszprémi kerékpáros közlekedés fejlesztése és a fenntartható közlekedési módok népszerűsítése céljából kerékpártámaszok, e-bike töltők és kerékpáros szervízpontok kerültek beszerzésre, mely támogatja a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő közlekedésfejlesztési intézkedéseket és hozzájárul egy élhetőbb városi környezet kialakulásához. A beruházás eredményeként a helyi lakosok és a városba látogatók előnyben részesíthetik a fenntartható közlekedési módok használatát.

A projektelem keretében 18 db kerékpártámasz, 3 db e-bike töltő, 3 db kerékpáros szervízpont telepítése valósult meg.

A projekt keretében 3 db ivókút és 3 db meglévő köztéri illemhely felújítására és 1 db új vontatható mobil-WC beszerzésére került sor, annak érdekében, hogy a 2023. évi programokra érkező vendégek komfortosan érezzék magukat a városban.

A szobrok téliesítésének célja, hogy 2023-ban a téli időszakban ne legyenek a szobrok nylonba csomagolva, ezért a városban 12 db szobor felületének hidrofóbizáló (vízlepergető) szerrel történő kezelése valósult meg, mely 2 évig biztosít védelmet.

A Jutasi úti lakótelepen megvalósult közösségi tervezés során felmerült lakossági igények alapján több városrészre vonatkozóan valósultak meg köztéri infrastrukturális fejlesztések és beavatkozások, melyek alkalmasak közösségi kikapcsolódásra, illetve a közösségi élet lehetőségeinek megteremtésére. A fejlesztések között kültéri padok és a kisgyermekes családok részére babagondozást segítő speciális padok, okospadok telepítése, továbbá több hulladékgyűjtő kihelyezése is megvalósult.

A VEB2023 EKF programév kommunikációját erősítő és Veszprémet népszerűsítő installációk létrehozása valósult meg város különböző pontjain történő 4 db üdvözlő tábla telepítésével.

A projekt keretében Séd-völgyi kerékpárút mentén 9 db információs tábla kihelyezése történt meg. A jelen projektelem célja a fenntarthatóságra nevelés és természetvédelem, illetve a közösségépítő tevékenységek a sport, oktatás és szabadidő hasznos eltöltése. 2022-ben a környék legszebb kerékpárút nyomvonala valósult meg a Séd-völgyben a Laczkó-forrástól a Márkói malomig. A Séd-völgyi kerékpárút mentén a kerékpározás élménye mellett meghatározott pontok kitáblázásával célunk, hogy interaktív ismertetéssel felhívjuk a figyelmet az útvonal érdekes látnivalóira.

A kialakított tanösvényről bővebb tájékoztatás a képre kattintva elérhető:

Tanosveny Terkep

A Tourinform Veszprém irodái (ügyfélszolgálati- és háttériroda) – az EKF projektév megnövekedő vendégforgalmának kiszolgálása és a program folytatódó fejlesztéseire alapozott forgalom volumen alapján – a látogatók színvonalas digitalizált/interaktív módon történő kiszolgálása érdekében felújításra szorultak. Az érintett irodákban látogatómenedzsment javítását célzó fejlesztések mellett a turisták fogadási feltételeinek javítását szolgáló eszközbeszerzések is megvalósításra kerültek. A turisták fogadási feltételeit javító szolgáltatások érdekében többek között megvalósult akadálymentes megoldások, hiányzó munkaállomások kivitelezése, érkező vendégek csomagmegőrzésének biztosítása, megfelelő vendégfogadás érdekében a háttériroda újrabútorozása, szóróanyagok raktározásának kialakítása.

A turisták megnövekedett igényeinek megfelelő, magas szintű szolgáltatások körének bővítése elengedhetetlen, ezért vált szükségessé a Tourinform iroda digitalizációs fejlesztése. Az irodák digitalizációs fejlesztése érdekében beszerzésre került a kialakított munkaállomosokhoz szükséges informatikai eszközök, a turisták által önállóan is használható beltéri érintőképernyő (tartalommegjelenítő és jegyértékesítő szoftverrel, tájékozódásra, információk szerzésére, jegyvásárlásra, kártyarendszerrel kapcsolatos tájékozódásra), videofal és az EKF Program keretében megvalósult Turisztikai Menedzsment Rendszerrel (továbbiakban: TMR) kompatibilis PC alapú pénztárgép.

A fenntartható turizmusfejlesztést szem előtt tartva a város átfogó célja a turisztikai szereplők együttműködésének szervezeti megerősítése minőségbiztosítási elemekkel, a turisztikai célú szakmai szemléletformálás, valamint szinergikus, élményszerű turisztikai kínálatfejlesztés kialakítása Veszprémben. Ennek megvalósítása érdekében került sor a Veszprém, a Királynék városa márka ismertségét, a TMR integrációját támogató és a városban lévő és EKF program segítségével megvalósult kulturális intézmények ismertségét célzó marketing feladatok ellátására, illetve két turisztikai szakmai tanulmány elkészítésére.

A Veszprém, a királynék városa márka ismertségét célzó marketing eszközök beszerzése keretében többek között különböző szóróanyagok beszerzése, továbbá az Útitárs kiadvány három nyelven történő és a Veszprém térkép tartalomfejlesztése és nyomtatása valósult meg. A frissített kiadványok magyar nyelven az alábbi képekre kattintva érhetők el:

Utitars

Kolostorok Kertek

Belvaros

A fenti és egyéb kiadványok angol és német nyelven is az E-kiadvány menüpontban érhetők el itt >>

Veszprém turizmus marketing tevékenységét támogató feladatok ellátásának keretében megvalósult az EKF Program keretében megvalósuló TMR integrációját támogató online és offline marketing tevékenység és Veszprémben már működő és az EKF Program keretében létrejött kulturális intézmények lokális és régión túli, üzleti célú rendezvényszervezők irányába történő kiajánlása online és személyes marketingtevékenység révén. Az érintett feladat célja a már meglévő és az EKF programban létrejött beruházások hosszú távú fenntarthatósága, forrásokhoz történő juttatása és hivatásturisztikai célú hasznosításának elősegítése.

A projekt keretében az online városi programnaptárhoz való kapcsolódás érdekében a veszpreminfo.hu weboldal programfelületéhez kapcsolódó API fejlesztés végrehajtása teljesült. A fejlesztés célja egy olyan programnaptárhoz való kapcsolódás létrehozása, mellyel a városi programokat gyűjtő különböző felületek (VEB2023 TMR, veszpreminfo.hu, programiroda.hu, stb.) egy egységes admin háttérről átcsatornázva tudják a városi és régiós programokat saját felületekre feltölteni, ezzel unifomizáltabb és átfogóbb képet nyújtva a városi programlehetőségekről.

Vissza az oldal tetejére >>