Ugrás a fő tartalomhoz

Eötvös Károly Megyei Könyvtár megújítása

Ekf Vkek Korall

A projekt címe: ,,Eötvös Károly Megyei Könyvtár részleges megújítása”

Projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/355549

Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt tartalmának bemutatása: 

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viseléséhez kapcsolódóan, az ,,Eötvös Károly Megyei Könyvtár részleges megújítása” című projekt megvalósítására kapott lehetőséget.

A könyvtár felújítása a záró szakaszhoz érkezett, a kivitelező VeszprémBer Építő Kft. 2023. április 11-én készre jelentette a projektet, így elindulhatott a 30 napos műszaki átadás-átvételi eljárás. Jelenleg az épületen az utolsó simításokat és hibajavításokat végzik, így májusban megnyithatja kapuit a megújult épület(rész) is a nagyközönség előtt.

Egy ideje esedékessé váltak bizonyos felújítások, mivel az alagsori helyiségek Komakút tér és Iskola utca által határolt falainak vizesedési problémái, a külső homlokzaton a falak és a födémek folyamatos nedvesedése, a festés és a vakolatok károsodása állandó problémákat okozott.

A legfontosabb feladatok közé tartozott az épület vizesedése mellett, a páratartalom csökkentése, a gépészeti és elektromos rendszerek felülvizsgálata, szükség szerinti felújítása, cseréje. Fontos volt emellett az akadálymentes munkakörnyezet javítása, az energiatakarékos és költséghatékony üzemeltetés kialakítása a jövőbeni fenntarthatóság érdekében.

Az alagsorban található, jelenleg raktárként hasznosított „lovagterem” multifunkcionális térré való átalakításával a meglévő oktatási és kulturális tereket kihasználtságuk miatt növelni tudják.

Az új „lovagterem”, mely a KUCKÓ nevet kapta, többféle kulturális célt szolgál majd, így az intézmény számára új lehetőségek nyílnak meg. Berendezéseinek mobilitásával alakítható a többfunkciós tér, mely alkalmas kiscsoportos közösségi kapcsolatépítésre, oktatási és egyéb jellegű előadások megtartására.

Helyet kap egy podcast stúdió; egy szintén többfunkciós előtér egyéni használatra is alkalmas olvasósarkokkal, számítógépes munkaasztalokkal; valamint a helyiségcsoport működését kiszolgáló mellékhelyiséggel, mosdóval.

Az új közösségi tér a belső udvar felől új bejáratot kap, így a könyvtár működési rendjétől külön, önállóan is üzemeltethető lesz.

Az épület északi szárnyának földszintjén található Páldy Róbert emlékszoba homlokzati nyílászárói is rossz állapotban voltak, így szükség volt a cserére.

A gyermekkönyvtár padlóburkolata is megújításra került, emellett esedékessé vált a légtechnika és elektromos rendszer korszerűsítése.